Παχυσαρκία και γήρανση 

σε δίχως βαρύτητα περιβάλλον...

Ιωάννα Μαμάη
Μεταβολικές διαταραχές, παχυσαρκία και γήρανση επιφέρει η ζωή σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα όπως έδειξαν μελέτες που έγιναν σε αστροναύτες.
«Η μελέτη της υγείας του ανθρώπου στη Γη επηρεάζεται από μια δύναμη έλξης, τη βαρύτητα. Πολλά χρόνια τώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανθρώπου, αλλά πάντα υπάρχει ο παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών που δεν είναι άλλος από τη βαρύτητα. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε τα φαινόμενα στη Γη πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τα φαινόμενα σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας», είπε η  Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδελή, ειδική σε θέματα αεροδιαστημικής ιατρικής και πνευμονολόγος.

Προσθέτει μάλιστα πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε γιατί οι αστροναύτες μόλις φτάσουν στο Διάστημα παρουσιάζουν με αλματώδη ρυθμό όλα τα συμπτώματα της γήρανσης, όπως οστεοπόρωση, μυϊκή ατροφία, απώλεια οστικής μάζας διαταραχές ύπνου κλπ, και γιατί επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε λίγες ημέρες. Και εφόσον τα συμπτώματα της γήρανσης εξαφανίζονται στους αστροναύτες μόλις επιστρέψουν στη Γη θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξέλιξη της γήρανσης στη Γη. Ποια είναι αυτή η μαγική δύναμη που μπορεί να μας κρατάει υγιείς σε όλη μας τη ζωή, γιατί την εγκαταλείψαμε και ποιες είναι οι συνέπειες της εγκατάλειψης αυτής».

Έρευνες σε περιβάλλον με έλλειψη βαρύτητας έδειξαν πως επηρεάζεται το γονίδιο για την αντίσταση στην ινσουλίνη γεγονός που έχει αποτέλεσμα διαταραχές στο μεταβολισμό με κατάληξη την παχυσαρκία.source:cosmo.gr
top