Κόντρα πρατηριούχων - 

κυβέρνησης για το ύψος του 

πλαφόν στην τιμή της βενζίνης...


Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του πλαφόν ως φιλανθρωπία
Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του πλαφόν ως φιλανθρωπία 
Αθήνα
Απειλούν να βάλουν λουκέτο στα πρατήριά τους από την Πέμπτη οι πρατηριούχοι σε αρκετούς νομούς της χώρας, οι οποίοι ζητούν είτε απόσυρση του πλαφόν στα καύσιμα, είτε επιβολή του σε όλα τα στάδια διακίνησης. Σε αναπροσαρμογή του πλαφόν προχωρά η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη προς όφελος του καταναλωτή.

'Ήδη περίπου 350 πρατήρια στην Αττική, 250 πρατήρια στην Κρήτη και αρκετά σε πολλές περιοχές της χώρας παραμένουν κλειστά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δηλώνουν πως δεν πρόκειται να πωλούν καύσιμα σε τιμές φθηνότερες από αυτές που αγοράζουν από τις εταιρείες, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω το μέτρο του πλαφόν στα καύσιμα, όμως εξετάζει την αναπροσαρμογή του προς τα πάνω, καθώς σημειώθηκε αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, γεγονός που κάνει την ενέργεια αυτή του υπουργείου επιβεβλημένη.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου τόνιζε ότι η αύξηση στο πλαφόν θα είναι από 1 έως και 2 λεπτά το λίτρο και ξεκαθάριζε ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασής του και σε άλλα στάδια της διακίνησης, δηλαδή σε διυλιστήρια και εταιρίες εμπορίας.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του πλαφόν ως φιλανθρωπία. Μάλιστα, η ΠΟΠΕΚ αποφάσισε σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων, δίνοντας χρονικό περιθώριο για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης ή την επιβολή πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης μέχρι την προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με τον υφυπουργό Ντ.Ρόβλια.

Πάντως, κλιμάκια ελέγχου της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πραγματοποιήσαν ελέγχους σε 61 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Αττικής με βάση καταγγελίες πολιτών. Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν υπολογίζονται στο 5%.

Μάλιστα, σύμφωνα με «Το Βήμα», στο Αυτόφωρο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα προσέλθει σήμερα, Τετάρτη, ο πρώτος ιδιοκτήτης πρατηρίου, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή της Καλλιθέας να διαθέτει καύσιμα πάνω από το ανώτατο πλαφόν.

Με βάση τη δικογραφία, ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του αγορανομικού κώδικα σε συνδυασμό με την υπουργική απόφαση που επέβαλε το πλαφόν στην πώληση των υγρών καυσίμων. Αφέθηκε, ωστόσο, ελεύθερος, προκειμένου να λογοδοτήσει εντός της ημέρας ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τα κόλπα με τη βενζίνη

Η εφημερίδα Τα Νέα επισημαίνει ότι τα «χρυσά κόλπα», όπως οι κρυφές εκπτώσεις και οι συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας εταιρειών-πρατηριούχων, μαζί με χρόνιες στρεβλώσεις, όπως η άρση των περιορισμών για έκδοση νέων αδειών βυτιοφόρων και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων, φρενάρουν τον ανταγωνισμό και συντείνουν στην αύξηση των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση τόσο από τη διύλιση προς την εμπορία όσο και από την εμπορία στα πρατήρια (με αναλυτική αναγραφή των εκπτώσεων που χορηγούν) αλλά και από εκεί στην εμπορία, ώστε να είναι σαφές κάθε στιγμή στον ελεγκτικό μηχανισμό πόσο ακριβώς κερδίζει ο κάθε κρίκος της αλυσίδας.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα αφορά στις συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας που συνάπτουν οι εταιρείες με τους πρατηριούχους και που αφορούν άνω του 70% του συνόλου των πρατηρίων.

Αν και εκδόθηκε και δεύτερη υπουργική απόφαση τον Μάρτιο του 2009, εντούτοις πολλές εταιρίες συνεχίζουν να μην αναγράφουν το επίπεδο των εκπτώσεων στις συμβάσεις των πρατηριούχων.

Οι συμβάσεις αυτές είναι πενταετείς και δεν ορίζουν τον ακριβό τρόπο καθορισμού της τιμής χονδρικής.source:in.gr
top