Σε ένα στρατόπεδο φαντάροι και σµηνίτες...


Σε ένα στρατόπεδο φαντάροι και σµηνίτες
«Συγκατοίκηση» στο ίδιο στρατόπεδο µονάδων διαφορετικών κλάδων - όπου είναι γεωγραφικά και επιχειρησιακά δυνατό - περιλαµβάνει το σχέδιο υλοποίησης της νέας δοµής των Ενόπλων Δυνάµεων που απαιτεί µικρότερο, ευέλικτο, πιο έξυπνο και... φθηνότερο στράτευµα.

Στο ίδιο πλαίσιο, µαχαίρι αναµένεται να µπει όχι µόνο στον αριθµό των µονάδων και των στρατοπέδων, αλλά και στα πολλά... αστέρια και τις κλάρες, καθώς η νέα δοµή διοίκησης θα διευκολύνει τη µείωση των θέσεων στρατηγών και οµοιοβάθµων. Την ίδια στιγµή η ουσιαστικά εκ του µηδενός διαµόρφωση της νέας δοµής δυνάµεων – προσωπικού και όπλων – θα στείλει στο... καµίνι της Χαλυβουργικής πολλά από τα παλαιοτέρα οχήµατα, άρµατα κ.ο.κ.
Ενδεικτικό της σε βάθος αλλαγής που θα επέλθει είναι το παράδειγµα που έφερε χθες ανώτατη πηγή του Ελληνικού Πενταγώνου: θα εξετασθεί, είπε, σχέδιο για να ενταχθεί για στρατωνισµό στον χώρο ευθύνης της Αεροπορικής Βάσης Νέας Αγχιάλου στη Μαγνησία, η παρακείµενη µεγάλη Μονάδα Πεζοναυτών του Στράτου Ξηράς είτε ολόκληρη είτε τα οπλικά της συστήµατα. Από τυχόν «συγκατοίκηση», πρόσθεσε, θα επέλθει µείωση σε πολλούς τοµείς σε προσωπικό και δαπάνες, ενώ τέτοιες κινήσεις είναι δυνατόν να γίνουν σε πολλές κατηγόριες µονάδων σε όλη την Ελλάδα.

Για τους αξιωµατικούς
Παρ’ ότι στο παρελθόν αρµόδιες πήγες είχαν αναφέρει ότι στόχος είναι να µπει λουκέτο ή να συγχωνευθούν µονάδες ώστε να περιοριστεί ο αριθµός τους έως και 30% και να αποσυρθεί επίσης έως το 30% των πιο παλαιών από τα κύρια στρατιωτικά µέσα, όπως τανκς, πυροβόλα, οχήµατα κ.ά, σήµερα η ηγεσία του υπουργείου Αµυνας αποφεύγει να µιλήσει για ποσοστά. Και αυτό καθώς γνωρίζει τη δυστοκία εντός του στρατεύµατος για περικοπές «κεκτηµένων», αλλά και γιατί η νέα δοµή επιφέρει ψαλίδισµα και στις θέσεις ανώτατων αξιωµατικών. Αρµοδία πηγή έχει πει ότι η µείωση µπορεί να είναι 25% στους στρατηγούς (δηλαδή 9 αντί 12 αντιστράτηγων που είναι σήµερα). Μάλιστα η ανακοίνωση του υπουργού Αµυνας των ΗΠΑ κ. Ρ. Γκέιτς τον Αύγουστο ότι κόβει δεκάδες θέσεις στρατηγών και ναυάρχων, καταργεί ένα πολύ µεγάλο Κοινό Επιτελείο Δυνάµεων και απολύει συµβασιούχους µε σκοπό να εξοικονοµήσει 100 δισ. δολάρια, όπως και αντίστοιχες κινήσεις στην Ευρώπη, ενίσχυσαν τις σχετικές συζητήσεις στο Ελληνικό Πεντάγωνο που ίσως κατέχει, συγκριτικά, το ρεκόρ σε θέσεις στρατηγών παγκοσµίως.source:madata.gr
top