Η κατασκευή των Χμερ "

το Facebook του 12ου αιώνα"!


Η κατασκευή των Χμερ "το Facebook του 12ου αιώνα"!
Η κατασκευή του Ανγκορ Βατ ανάγεται στους χρόνους διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Suryavarman ΙΙ (1113 - 1150). Το εντυπωσιακό συγκρότημα των 100 πέτρινων ναών κοντά στο Σίεμ Ριάπ είναι η μεγαλύτερη κατασκευή θρησκευτικής λατρείας στον κόσμο, σύμβολο της ακμής της αυτοκρατορίας των Χμερ.

Tην εποχή που κατασκευάστηκε, οι Χμερ είχαν τον έλεγχο της Καμπότζης, του Λάος, μέρους του Βιετνάμ και τμήματος της Ταϊλάνδης. Στη φωτογραφία βλέπετε αναπαράσταση του συμπλέγματος ναών του Ανγκορ Βατ με τεχνολογία 3D.

Ποιές είναι οι μυστηριώδεις γυναίκες φρουροί!

Στον εντυπωσιακό ναό του Ανγκορ Βατ του 12ου αιώνα, στέκονται σιωπηλές φρουροί 1.786 γυναικείες μορφές, γνωστές ως devatas, με μια μάλλον αισθησιακή και με τίποτα ερωτική αύρα, κάνοντας τον επισκέπτη μύστη μιας ατμόσφαιρας που μπορεί και να μη νιώθει την ανάγκη να ερμηνεύσει.

Η ταυτότητα των γυναικείων μορφών που είναι χαραγμένες στον διάσημο ινδουιστικό ναό της Καμπότζης (στην κάτω φωτογραφία), δεν προβλημάτισε αρκετά κανέναν από τους Δυτικούς αρχαιολόγους που τον εξερεύνησαν, μέχρι τη στιγμή που ένας Αμερικανός ερασιτέχνης ερευνητής βάλθηκε να φτιάξει το παζλ.

Τι έδειξε η πενταετής έρευνα

Ο Κεντ Ντέιβις πρωτοεπισκέφτηκε το Ανγκορ Βατ το 2005, αφού για πολλά χρόνια η πρόσβαση δεν ήταν εφικτή, εξαιτίας της παρουσίας των Ερυθρών Χμερ στην περιοχή.  Eπιστρέφοντας στη Φλόριντα, όπου ζει, αναζήτησε στη βιβλιογραφία απαντήσεις για την ταυτότητα αυτών των γυναικών. Υστερα από πέντε χρόνια και πολλές επισκέψεις στο Ανγκορ Βατ, άρχισε να ανακαλύπτει σιγά σιγά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μια ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανέλυσε ψηφιακές φωτογραφίες των γυναικών και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσίασε σε ακαδημαϊκή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ διαφορετικοί τύποι προσώπου, αντανακλώντας ίσως την ποικιλία των εθνοτήτων στο βασίλειο των Χμερ.

«Απεικονίζονται περίπου 1.800 γυναικεία πρόσωπα. Πρόκειται για ένα Facebook του 12ου αιώνα κι όμως, κανείς μέχρι πρόσφατα δεν είχε ακούσει κάτι γι' αυτά. Ο συγκεκριμένος ναός ήταν ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Χμερ και οπωσδήποτε έβαλαν στο εσωτερικό του στοιχεία που είχαν μεγάλη σημασία γι' αυτούς και για το βασίλειό τους». Ερευνα στην έρευνα, μελέτη στη μελέτη, κομματάκι κομματάκι, το παζλ διαγράφεται πιο ξεκάθαρα.

Η θέση της γυναίκας στον πολιτισμό των Χμερ!

Η ανάπτυξη του πολιτισμού των Χμερ ήταν, όπως εκτιμάται, μητριαρχικής λογικής και οι γυναίκες ήταν απελευθερωμένες και ισχυρές. Πολλές γίνονταν βασίλισσες, αφού ο θρόνος περνούσε άνετα στις γυναίκες διαδόχους. Από τις εκατοντάδες γυναικείες φιγούρες που πλαισιώνουν τον ναό του Ανγκορ Βατ, άλλες επιτελούσαν έναν ρόλο άλλες κάποιο διαφορετικό.

Οπως εξηγεί ο Τρουντ Γιάκομπσον, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κουίνσλαντ, οι devatas που είναι τοποθετημένες στις πόρτες του ναού, ήταν φρουροί που μπορεί και να αποφάσιζαν για το ποιος θα εξασφάλιζε πρόσβαση από τον πεζό κόσμο στον υπερφυσικό. Αλλες που πετούν ή χορεύουν, ήταν υπεύθυνες για τη μεταφορά των ψυχών κ.ο.κ.

Ναοί χτισμένοι από θεούς ή γίγαντες;

Για πολλά χρόνια το Ανγκορ ήταν απομονωμένο, κρυμμένο μέσα στην πυκνή, απροσπέλαστη ζούγκλα που καλύπτει την περιοχή στο κέντρο της Καμπότζης. Το ανακάλυψαν Γάλλοι αποικιοκράτες πριν από 150 χρόνια, ερευνώντας την περιοχή και προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από τις φήμες των τοπικών φυλών για «ναούς χτισμένους από θεούς ή γίγαντες».source:madata.gr
top