Η προσωπική υγιεινή του

παιδιού είναι απαραίτητη...

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά... και ολόκληρη η υγεία! Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψιν του πως ο πολιτισμός ενός κράτους υπολογίζεται -και- με βάση την κατά κεφαλήν κατανάλωση σαπουνιού, αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημασία της καθαριότητας.

 
Το θέμα της προσωπικής καθαριότητας είναι πάντα επίκαιρο. Τα παιδιά από μικρή ηλικία θα πρέπει να μάθουν να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή.

 
Ειδικότερα, για τα μικρά παιδιά που σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων αυξάνεται.

 
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

 
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει:

 
Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε στα παιδιά:

 
- να πλένουν συχνά -και όχι μόνο πριν το φαγητό- τα χέρια τους με σαπούνι

 
- να μην πιάνουν τα παπούτσια τους και να μην πατούν πάνω σε καλύμματα, καναπέδες και κρεβάτια

 
- να σκουπίζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι και να τα βγάζουν μετά την είσοδό τους

 
- να αλλάζουν ρούχα και να πλένουν τα χέρια τους όταν επιστρέφουν

 
- να κόβουν συχνά τα νύχια τους γιατί εκτός από σκόνη και βρωμιά εκεί συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια

 
- να μην βάζουν το δάχτυλό τους ή αντικείμενα (στυλό, γόμες κτλ) στο στόμα ή τη μύτη γιατί από εκεί τα μικρόβια περνούν στους βρόγχους και τα αυτιά και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ανεξήγητος βήχας κ.α

 
Τι να προσέξετε;

 
- Τα αγόρια πάνω από 5 χρονών εμφανίζουν συχνά βαλανοποσθίτιδα (πυώδες έκκριμα) επειδή συνηθίζουν να πιάνουν το πέος τους με βρώμικα χέρια. Αγόρια και κορίτσια συχνά εμφανίζουν ουρολοιμώξεις ή άλλες λοιμώξεις γιατί ακουμπούν τα γεννητικά τους όργανα αφού προηγουμένως έχουν πιάσει τον πρωκτό τους.

 
- Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων δεν αρκεί να γίνεται καθημερινά, πρέπει να γίνεται και σωστά. Τον σωστό τρόπο θα τον υποδείξει ο παιδοοδοντίατρος, που το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να επισκέπτεται μετά τον τρίτο χρόνο.

 
- Το καθημερινό πλύσιμο ολόκληρου του σώματος, του κεφαλιού και του προσώπου είναι απαραίτητος. Οι πόροι του δέρματος πρέπει να καθαρίζονται για να επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει με την άδηλο αναπνοή. Αν ένα άτομο στερηθεί το 70% της αδήλου αναπνοής ενδέχεται να χάσει ακόμη και τη ζωή του.

 
- Ένα μέρος του σώματος που υποτιμούμε και συχνά πάσχει είναι τα πέλματα. Απαραίτητες είναι οι βαμβακερές κάλτσες και τα δερμάτινα παπούτσια, όπως βεβαίως και το καθημερινό πλύσιμο προς αποφυγή ονυχομυκητιάσεων και ορθοπεδικών ανωμαλιών. Καλό είναι να φοράμε αθλητικά παπούτσι μόνο όταν αθλούμαστε.source:tlife.gr
top