Το ηµερολόγιο ενός 

φονιά...

Ο καταζητούµενος Ράτκο Μλάντιτς κρατούσε σηµειώσεις... για όλους

 Κίττυ Ξενάκη


Εναν χρόνο προτού εκδοθεί το διεθνές ένταλµα εις βάρος του, στις 16 Απριλίου του 1994, ο τότε στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράτκο  Μλάντιτς, δείχνει κάτι στους σωµατοφύλακές του, στο Γκόραζντε της Ανατολικής Βοσνίας
«Το να σκοτώσουµε άλλους 50.000 µουσουλµάνους δεν ωφελεί, αµέσως γεννιούνται άλλοι». Τη φράση αυτή είπε το 1994 ένας κροάτης στρατηγός που δικάζεται σήµερα στη Χάγη για εγκλήµατα πολέµου. Την κατέγραψε όµως, στα ηµερολόγιά του, ένας εγκληµατίας που εξακολουθεί, 15 χρόνια τώρα, να διαφεύγει τη σύλληψη: ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράτκο Μλάντιτς.
Τους τελευταίους τέσσερις µήνες, οι µεταφραστές που συνεργάζονται µε την Εισαγγελία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία εργάζονταν µε εντατικούς ρυθµούς. Είχαν στα χέρια τους συνολικά 18 σηµειωµατάρια 3.500 σελίδων, γραµµένα µε το κυριλλικό αλφάβητο, που έπρεπε να µεταφραστούν. Τα στρατιωτικά ηµερολόγια του Μλάντιτς, από την εποχή του πολέµου, βρέθηκαν µαζί µε 99 κασέτες που περιλαµβάνουν ηχογραφηµένες συνολικά 250 ώρες συζητήσεων, σε µία από τις τελευταίες έρευνες της αστυνοµίας στην κατοικία του στο Βελιγράδι. Ηταν κρυµµένα πίσω από έναν ψεύτικο τοίχο και ανακαλύφθηκαν χάρη σε ειδική κάµερα. Και τώρα που ολοκληρώθηκε η µετάφρασή τους, θεωρούνται «ένα από τα πιο σηµαντικά αποδεικτικά στοιχεία που έχει λάβει ποτέ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» αναφορικά µε αυτόν που η «Εl Ρais» χαρακτηρίζει «τον τελευταίο µεγάλο φυγάδα της γενοκτονίας στα Βαλκάνια».

Ολοι εναντίον των µουσουλµάνων
Οµολογίες εγκληµάτων δεν υπάρχουν στα ηµερολόγια, ούτε για την πολιορκία του Σαράγεβου ούτε για τη σφαγή στη Σρεµπρένιτσα – τα δύο µεγάλα «επιτεύγµατα» του Μλάντιτς. Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων είναι πολύ προσεχτικός σε αυτά που γράφει. Αρχής γενοµένης από το 1991, όµως, αποτυπώνει στο χαρτί τη διαδροµή που κατέληξε, τον Ιούλιο του 1995, στη µεγαλύτερη σφαγή σε ευρωπαϊκό έδαφος µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο· το σχέδιο που απεργάστηκαν πολιτικοί όπως ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, καθώς και σέρβοι, σερβοβόσνιοι και σερβοκροάτες (ή απλώς κροάτες) στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί εναντίον του «κοινού µουσουλµανικού εχθρού» – όπως είχε πει, σύµφωνα µε τον Μλάντιτς, ο κροάτης πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιαντράνκο Πρίλιτς.

Ηδη το 1993, για παράδειγµα, ο Κάρατζιτς αναφερόταν στην ανάγκη «να βοηθήσουµε τους Κροάτες να αναγκάσουν τους µουσουλµάνους να αποδεχθούν τη διαίρεση της Βοσνίας». Στην ίδια εκείνη συνάντηση, ο κροάτης στρατηγός Σλόµπονταν Πράλιακ, διοικητής του Κροατικού Συµβουλίου Αµυνας (του στρατού των Κροατών της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέµου), δηλώνει: «Μας συµφέρει να έχουν [οι µουσουλµάνοι] το δικό τους καντόνι για να πάνε εκεί». Εναν χρόνο αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος θα πει: «Το να σκοτώσουµε άλλους 50.000 µουσουλµάνους δεν ωφελεί, αµέσως γεννιούνται άλλοι. Πρέπει να προχωρήσουµε σε ανταλλαγή πληθυσµών». Παρακάτω, ο Μλάντιτς παραθέτει δηλώσεις του Μιλόσεβιτς: «Οι ΗΠΑ φλερτάρουν µε τους µουσουλµάνους γιατί έχουν συµφέροντα στη Μέση Ανατολή και πρέπει να τους κάνουν παραχωρήσεις στην πλάτη µας. Μόνο ενωµένοι υπό µία ενιαία ανώτατη διοίκηση θα είµαστε ισχυροί».

«Συνταγή... Σοµαλίας»
Γράφει επίσης πως ο Μιλόσεβιτς τον είχε προειδοποιήσει για το πόσο άπληστος για εξουσία ήταν ο Κάρατζιτς: «Δεν µπορείς να τον αφήσεις να κάνει ό,τι θέλει. Πρέπει να του επιβάλεις τις προτεραιότητές σου». Και, κάνοντας ένα διάλειµµα από την παράθεση δηλώσεων άλλων, µεταφέρει επί λέξει µια οµιλία του ενώπιον δόκιµων αξιωµατικών το 1993. Ξεκινά λέγοντας πως τα Βαλκάνια «έχουν µετατραπεί σε πεδίο µάχης ανάµεσα στις δυνάµεις που θέλουν να εκγερµανίσουν και να εξισλαµίσουν την Ευρώπη». Και συνεχίζει µε µια κριτική της διεθνούς κοινότητας, «που µας κήρυξε τον πόλεµο, ατοµικά και ως συµµαχία, παρ’ ότι δεν έχουν κερδίσει… Επέλεξαν τη συνταγή της έµµεσης προέλασης για να µετατρέψουν τους Σέρβους και άλλους λαούς των Βαλκανίων σε ορδές περιπλανώµενων σε κάµπους και βουνά, σύµφωνα µε τη “δηµοκρατική” συνταγή που είδαµε στη Σοµαλία».


Αφαντος εδώ και 15 χρόνια

«ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ο Μλάντιτς;», φώναζαν κάποιοι από τους συγγενείς των θυµάτων τον περασµένο Ιούλιο στη Σρεµπρένιτσα απευθυνόµενοι στον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς – που έδωσε το «παρών» στις τελετές για τη 15η επέτειο της σφαγής σε µια πράξη συµφιλίωσης.

Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σερβοβοσνίων είναι σήµερα 68 ετών.

Το διεθνές ένταλµα εις βάρος του για εγκλήµατα πολέµου, εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, εκδόθηκε το 1995. Μέχρι σήµερα, όµως, παραµένει άφαντος, µετακινείται σύµφωνα µε πληροφορίες ανάµεσα σε κρησφύγετα στη Σερβία και προστατεύεται από τους πιστούς του.

Ζωντανός ή νεκρός;
Τον Μάιο οι δικοί του ζήτησαν να κηρυχθεί νεκρός, «ούτως ή άλλως ήταν πολύ άρρωστος» είπαν, είναι και το ζήτηµα της είσπραξης της σύνταξής του που έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια… «Γνωρίζουµε ότι η οικογένεια του Μλάντιτς ξέρει πως είναι ζωντανός», ήταν η απάντηση του αρµόδιου σέρβου υπουργού.

Μόλις προχθές οι σερβικές αρχές ανακοίνωσαν πως η αστυνοµία έκανε έφοδο σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στο πλαίσιο της έρευνας για το «οικονοµικό δίκτυο» που συνδράµει τον 68χρονο φυγάδα. Σύµφωνα πάντως µε την «Εl Ρais», η σύλληψη του Μλάντιτς δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για να αρχίσει η Σερβία ενταξιακές συνοµιλίες µε την Ε.Ε.: οι «27» θέλουν τόσο να ανταµείψουν τη Σερβία για την ευελιξία που επιδεικνύει πλέον έναντι του Κοσόβου, που τον Οκτώβριο θα θέσουν το ζήτηµα της έναρξης ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στην Κοµισιόν.source:tanea.gr
top