Κίνα: Η 2η οικονομία του

κόσμου με 105 εκατ. φτωχούς...

Η Κίνα ανακοίνωσε με ικανοποίηση την Τρίτη ότι το ΑΕΠ της ξεπέρασε το αντίστοιχο ιαπωνικό κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, γεγονός που της δίνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, εκθρονίζοντας για πρώτη φορά σε διάστημα σαράντα ετών την Ιαπωνία, αναγνώρισε ωστόσο ότι μένουν να γίνουν πολλά για να βγουν από τη φτώχεια δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κινεζικό ΑΕΠ έφθασε κατά το δεύτερο τρίμηνο τα 1.336,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μπροστά από το ιαπωνικό ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στα 1.288,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Τριάντα χρόνια μετά την εφαρμογή της πολιτικής του οικονομικού ανοίγματος, η Κίνα, χάρη σε μία ταχεία οικονομική ανάπτυξη, ξεπέρασε διαδοχικά τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, για να μετατραπεί σε μία από τις πρώτες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο.
Πρόσφατα κατέκτησε τους τίτλους της πρώτης εξαγωγικής δύναμης στο κόσμο, της πρώτης σε μέγεθος αγοράς αυτοκινήτων και της πρώτης παραγωγού χάλυβα παγκοσμίως.
Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εμπορίου και σύμφωνα με τα κινεζικάΚίνα βρίσκεται πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της. μέσα ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, η
"Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο το ΑΕΠ, αλλά πρέπει να δώσουμε προσοχή και στο κατά κεφαλήν εισόδημα", δήλωσε ο Γιάο Τζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κίνα φθάνει τα 3.800 δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στην 105η θέση παγκοσμίως,ενώ 105 εκατομμύρια Κινέζοι, επί πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίων, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
H Κίνα έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό από αυτόν της Ιαπωνίας και έχει δέκα φορές μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
"Εχουμε ακόμη ένα τεράστιο χάσμα να γεφυρώσουμε. Η ποιότητα της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να βελτιωθεί ακόμη, τόσο ως προς το βιοτικό επίπεδο, όσο και ως προς το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, της επιστήμης και της τεχνολογίας", παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν η Κίνα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη και υπήρξε η ατμομηχανή της ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.
"Η κινεζική οικονομία βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο μιας αναπτυσσόμενης χώρας. Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως δεν αντιστοιχεί κατά συνέπεια στη δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως", γράφει η Λαϊκή Ημερησία, ενώ σύμφωνα με την China Daily, η διεθνής κοινότητα "δεν πρέπει να έχει μεγάλες προσδοκίες από μια αναπτυσσόμενη οικονομία με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα".
"Η κινεζική οικονομία διαθέτει ακόμη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και μπορεί να συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ανάκαμψη...Αλλά όσοι θέλουν να αναλάβει η Κίνα μεγαλύτερες διεθνείς ευθύνες αντίστοιχες με το μέγεθος της οικονομίας της, πρέπει επίσης να λάβουν υπ΄όψιν τις τεράστιες προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στον τομέα της ανάπτυξης", γράφει η China Daily .
Ο Λι Χονγκ, συντάκτης του κύριου άρθρου της Λαϊκής Ημερησίας δεν διστάζει ωστόσο να προβλέψει ότι η Κίνα θα εκθρονίσει τα επόμενα 15 έως 25 χρόνια τις ΗΠΑ για να γίνει η πρώτη σε μέγεθος οικονομία παγκοσμίως. "Στόχος είναι φυσικά να φθάσουμε στην κορυφή, υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ", γράφει.source:cosmo.gr
top