O"εφιάλτης" είναι μπροστά...

Φόβους για ανεργία της τάξης του 20% το 2011 εκφράζει η ΓΣΕΕ


Ανδρέας Λοβέρδος και Σάββας Ρομπόλης Ανδρέας Λοβέρδος και Σάββας Ρομπόλης
Χρονιά «εφιάλτη» για την ανεργία θα αποτελέσει το 2011 εκτιμά η ΓΣΕΕ και εκφράζει φόβους ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για ανεργία της τάξης του 20% είναι πολύ πιθανό να επαληθευτούν.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία της πενταετίας 2009 – 2015, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στην ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία στις αρχές Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι το χειρότερο έτος θα είναι το 2011.

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο, συνέχισε ο κ. Ρομπόλης, είναι ότι από τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας φαίνεται ότι η ηλικιακή ομάδα που αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς είναι από 35 – 45 χρονών. Ενώ δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2010 η συγκεκριμένη ομάδα συμμετείχε στην ανεργία σε ποσοστό 6,5%, στο δεύτερο τρίμηνο συμμετέχει κατά 10,4%».

Όπως εξηγεί ο κ. Ρομπόλης, «πρόκειται για μία ομάδα πολύ παραγωγική που έχει μπει στην εργασία την τελευταία πενταετία και λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεων βρίσκεται αυτόματα εκτός εργασίας, αφού εν έτει 2010 έχουν πληγεί όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που τροφοδοτούν τους δύο βασικού πυλώνες της επιχειρηματικής δραστηριότητας: τον τουρισμό και τις κατασκευές.

Ακόμα, ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, αφού ακόμα και σε περίοδο ανάκαμψης παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην επανένταξη, ενώ κλάδοι και επιχειρήσεις έχουν απαξιωθεί ολοκληρωτικά τόσο τεχνολογικά όσο και παραγωγικά. «Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι επιχειρηματική εγρήγορση και διοίκηση», καταλήγει.source:skai.gr
top