Στο ΕΔΔΑ η υπόθεση

του Άλεξ...

Σοφία Κατσαρέλη
Τρία από τα έξι παιδιά που καταδικάστηκαν για την υπόθεση της εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι από τη Βέροια το 2006, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας πως, τόσο στη δίκη, όσο και στα επόμενα νομικά στάδια, παραβιάστηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τα Νέα (17/08), στην πολυσέλιδη προσφυγή τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου, καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους το γεγονός, ότι δε δικάστηκαν σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ενώ είχαν ασκήσει έφεση, που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών. Ομοίως, απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο και η αίτηση αναίρεσης της απόφασης.
Και στις δύο περιπτώσεις το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως οι αποφάσεις δικαστηρίων ανηλίκων είναι τελεσίδικες, επειδή δεν αφορούν στην επιβολή ποινών, αλλά αναμορφωτικών μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι για τα δύο Ελληνόπουλα, 16 και 17 ετών σήμερα, αποφασίστηκε η φιλοξενία τους στο Ίδρυμα Αγωγής Βόλου, ενώ στους υπόλοιπους ανήλικους επιβλήθηκε κοινωφελής εργασία σε ιδρύματα.
Στην προσφυγή προς το ΕΔΔΑ περιγράφονται επίσης μια σειρά από “νομικά ατοπήματα”, τα οποία, σύμφωνα με την πλευρά των Ελληνόπουλων, σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στη Θεσσαλονίκη, όπως η εξέταση ως μαρτύρων, αστυνομικών κι ενός δικηγόρου, που χειρίστηκαν προανακριτικά την υπόθεση, ενώ όσον αφορά στην ουσία της απόφασης, υποστηρίζεται, ότι ουδέποτε αποδείχθηκε η ενοχή τους.
Νομικοί κύκλοι αμφισβητούν την έκβαση της προσφυγής στο EΔΔΑ, ωστόσο σημειώνουν ότι εφόσον γίνει δεκτή, είναι πολύ πιθανόν να επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα μας.source:cosmo.gr
top