Οικονομική «αφαίμαξη» 

στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας...


http://img.protothema.gr/E1695D39A9BC30262C087A73E76A1DF1.jpg
Θερμαστές που ακριβοπληρώνονταν ακόμη και το καλοκαίρι, όταν οι ατμογεννήτριες, δηλαδή το αντικείμενο της εργασίας τους, τίθεντο εκτός λειτουργίας λόγω εποχής αλλά και τεχνικοί που απασχολούνταν στον χειρισμό ενός ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας που όμως δεν… υπήρχε, είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος που ελάμβανε χώρα  «σεμνά και ταπεινά» τα τελευταία τέσσερα  χρόνια στον ανώτατο φορέα του συστήματος αιμοδοσίας της χώρας.

Μείωση της ετήσιας δαπάνης του ΕΚΕΑ κατά 305.608 ευρώ επαίρονται οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι επέτυχαν κατά την πρόσφατη τροποποίηση της σύμβασης που έχει συνάψει το ΕΚΕΑ  με ιδιωτική εταιρία  για τη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρολογικών / μηχανολογικών εγκαταστάσεων του Κέντρου. Αυτό που αποσιωπούν βεβαίως είναι ότι οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν και τα προηγούμενα έτη το περιεχόμενο της προκλητικής για τα συμφέροντα του ιδιώτη σύμβασης, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr.


Σημειώνεται ότι η σύμβαση έχει γίνει αντικείμενο δριμείας κριτικής από μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΑ καθώς θεωρείται μια απτή απόδειξη του εγγενούς προβλήματος λειτουργίας του εθνικού φορέα αιμοδοσίας: από το 2006 που εγκαινιάστηκε λειτουργεί μόνο με αποσπασθέντες υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες υγείας, ενώ παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η σύσταση Οργανισμού που θα επιτρέψει τις προσλήψεις. Έτσι, η ανάθεση βασικών εργασιών,  όπως η συντήρηση των εγκαταστάσεων,  σε ανάδοχες εταιρίες ανέκυψε ως μονόδρομος.


Αντιφατικές εισηγήσεις


Ο εκτελών χρέη Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΚΕΑ τον Μάιο του 2008 αποστέλλει έγγραφο στο ΔΣ του ΕΚΕΑ από το οποίο προκύπτει ότι για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων χρειάζονται 1 υπεύθυνος/ επιβλέπων μηχανικός, 4 τεχνικοί μηχανικοί με ειδικότητα το σύστημα BMS, 4 ηλεκτρολόγοι, 4 ψυκτικοί, 1 υδραυλικός και 4 θερμαστές. Βάσει του εγγράφου το κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων ανέρχεται κάθε μήνα στις 99.000 ευρώ.


Πριν από περίπου ένα μήνα το ίδιο στέλεχος με το υπ’ αριθμόν 099/ 8-7-2010 έγγραφό του ζητά δραστικές περικοπές στον αριθμό των εργαζομένων της αναδόχου εταιρίας, ιδίως στους θερμαστές και τους χειριστές BMS. Μάλιστα, επικαλείται στην εισήγησή του την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των δαπανών του Κέντρου!


Αναγκαίοι οι θερμαστές το 2008, περιττοί το 2010


Έν έτει 2008 οι τέσσερις θερμαστές κρίνονται απολύτως απαραίτητοι. Τι κι αν κάποιοι από το ΔΣ είχαν αντιτάξει ότι το καλοκαίρι δεν λειτουργούν οι ατμογεννήτριες; Ο εκτελών χρέη Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας κοστολογούσε τη δαπάνη μισθοδοσίας τους, - 14.614 ευρώ-  χωρίς άλλη κουβέντα και την έστελνε στην πρόεδρο του ΕΚΕΑ. Δύο χρόνια μετά ο ίδιος αναφέρει ότι «η  ανάγκη του ΕΚΕΑ για λειτουργία ατμογεννητριών, και άρα για υπηρεσίες θερμαστών, εντοπίζεται από 1/10/2010 έως και 31/5/2011 και για δύο το πολύ βάρδιες» και έτσι εισηγείται «για το διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 31ης Αυγούστου του 2010 να μην παρέχονται υπηρεσίες θερμαστών». Επίσης, (τολμά να) επικαλείται ότι αυτή η πρότασή του συνεπάγεται μείωση της δαπάνης κατά 29.227 ευρώ. Αναλόγως εισηγείται να μην παρέχονται υπηρεσίες θερμαστών από 1ης Σεπτεμβρίου έως την 31η Σεπτεμβρίου 2010 ενώ από 1ης Οκτωβρίου 2010 έως την 31η Μαϊου 2011 να υπάρχουν μόνο τρεις θερμαστές.


Χειριστές BMS άνευ αντικειμένου


Ο χειριστής BMS παρακολουθεί τη λειτουργία των ηλεκτρολογικών/ μηχανολογικών εγκαταστάσεων μέσω ενός η/υ και προγραμματίζει κάποιες λειτουργίες. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός αυτός ο τρόπος παρακολούθησης των εγκαταστάσεων, τον έλεγχο καλής λειτουργίας κάνει αποκλειστικά ο ηλεκτρολόγος ή ο ψυκτικός. Στο ΕΚΕΑ ωστόσο το γεγονός ότι «δεν είναι συνδεδεμένες όλες οι εγκαταστάσεις με το BMS», ως φαίνεται αποτελούσε… λεπτομέρεια. Διότι πως αλλιώς να εξηγηθεί η σπουδή του EKEA κάθε χρόνο πριν από την ανανέωση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία να εξασφαλίσει τους εξειδικευμένους πλην όμως άνευ αντικειμένου στην προκειμένη περίπτωση τεχνικούς; Ούτε ένας ούτε δύο, τέσσερις χειριστές πληρώνονταν αδρά από τον προϋπολογισμό του ΕΚΕΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο του 2008 που… βεβαίωνε για την αξία τους και την προσφορά τους στο ΕΚΕΑ, η μηνιαία δαπάνη για τους τέσσερις χειριστές ανερχόταν σε 13. 447 ευρώ.


Πλέον, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει καθώς «μπορούμε να τους αφαιρέσουμε και να τους αναπληρώνουν κατά το πρωινό ωράριο άτομα από το μόνιμο προσωπικό, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες οι ηλεκτρολόγοι και οι ψυκτικοί. Έτσι, για το διάστημα από 1ης Σεπτεμβρίου 2010 έως την 31η Αυγούστου 2011 να μην παρέχονται υπηρεσίες μηχανικών BMS» καταλήγει η εισήγηση.source:protothema.gr
top