«Πιο κοντά Ελλάδα -

Ισραήλ»


Παπανδρέου και Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Τελ Αβίβ
Η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και στους τομείς της άμυνας και της οικονομίας κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ισραηλινός ομόλογός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα και ενδεικτική, όπως ανέφερε, των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ασφάλεια, τουρισμός, επενδύσεις, ενέργεια
Ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας όπως στους τομείς της ασφάλειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της ενέργειας και της καινοτομίας και η οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, με άξονα κυρίως τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην άμεση απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη.

Η ειρηνευτική διαδικασία
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλει στο σκοπό αυτό. «Η σημερινή επίσκεψη προάγει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και είναι η πρώτη από πολλές άλλες, για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς, που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους και τόνισε πως ελπίζει να ξεκινήσουν οι απευθείας  διαπραγματεύσεις «στο πολύ κοντινό μέλλον». «Είμαστε έτοιμοι να πάμε στο Κάιρο, στην Ουάσιγκτον, οπουδήποτε, ώστε να κινηθεί αυτή η διαδικασία», είπε μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Παράγοντας Τουρκία»

Ο κ. Νετανιάχου έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη και κατέλυσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο. Με το επίσημο ταξίδι του στη χώρα μας, προσκεκλημένος του Γιώργου Παπανδρέου, ανταποδίδει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ, προτού καν συμπληρωθεί ένας μήνας.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε με φόντο την έντονη δραστηριότητα της γειτονικής Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ διαταράχτηκαν μετά την επίθεση στον στολίσκο των ακτιβιστών που μετέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Με αφορμή την επίσκεψη Νετανιάχου ο Γ. Παπανδρέου είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των τηλεφωνικών του επαφών ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Μεσανατολικό καθώς δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αναπτύξει και νέα πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή.
Κοινές ασκήσεις

Η επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα πραγματοποιείται ενόψει της επανέναρξης των κοινών ελληνικών και ισραηλινών ασκήσεων που είχαν ανασταλεί με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης μετά την επίθεση στον στολίσκο. Πρόκειται για άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Πελοπόννησο μεταξύ των αεροποριών των δύο χωρών, με τη ονομασία «Μίνωας», που προβλέπεται στην ισχύουσα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.

Το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ υπάρχει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ατζέντα των επίσημων συνομιλιών του κ. Νετανιάχου στην Αθήνα. Ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν πρόκειται για κάτι νέο ή για συζήτηση περί την πορεία της συμφωνίας. Να σημειωθεί ότι το 2008 επί Ν.Δ. είχε γίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο μεγάλη άσκηση κρούσης με δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη _ άσκηση που από τον αμερικανικό Τύπο είχε χαρακτηριστεί ως προσομοίωση επίθεσης ισραηλινών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στο Ιράν.
Ο τουρκικός Τύπος («Χουριέτ») αναφέρει ότι κατά την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» ο κ. Νετανιάχου θα ζητήσει άδεια για τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου για στρατιωτικές ασκήσεις και πως η ισραηλινή κυβέρνηση σε σχετική ερώτηση δεν έδωσε αρνητική απάντηση.
Μετά τη συνάντησή τους, οι κ.κ. Παπανδρέου και Νετανιάχου θα δειπνήσουν μετά συζύγων στην Ακρόπολη, ενώ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει το πρόγραμμά του σε κάποιο ελληνικό νησί.
Αντιδράσεις Πάντως η έλευση Νετανιάχου στην Αθήνα προκαλεί την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ προγραμμάτισε διαδήλωση (ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ) για τις 7.30 στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία. Με ανακοίνωσή του ο Περισσός καλεί τον λαό να εκδηλώσει τη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη Νετανιάχου και να καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των χωρών της Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα, ο Συνασπισμός σχολιάζει πως με ασυνήθιστη σπουδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ είναι νωπό ακόμη το αίμα των ακτιβιστών του Στολίσκου της Ελευθερίας. Ο ΣΥΝ καλεί τον Πρωθυπουργό να μην επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει στην ακύρωσή της.source:tanea.gr
top