Φλωρεντία και Ρώμη 

«μονομαχούν» για το άγαλμα 

του Δαβίδ...


Το αριστούργημα του Μικελάντζελο
Το αριστούργημα του Μικελάντζελο 
Αθήνα
«Εμφύλιος» πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, και συγκεκριμένα ανάμεσα στη Φλωρεντία και τη Ρώμη, μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να διεκδικήσει τη μεταφορά στην πρωτεύουσα του αγάλματος του Δαβίδ του Μικελάντζελο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα Νέα, δύο δικηγόροι πραγµατοποίησαν -κατά παραγγελία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι- εκτεταµένη έρευνα σε αρχεία αιώνων και, σύµφωνα µε αποδείξεις που ισχυρίζονται πως διαθέτουν, το άγαλµα δεν ανήκει στην πόλη του ιταλικού Βορρά αλλά πρέπει να περιέλθει στην περιουσία του κράτους και εποµένως να µεταφερθεί στη Ρώµη.

Σε έκθεση εννέα σελίδων, οι δικηγόροι ισχυρίζονται πως η ιταλική πολιτεία και όχι η Φλωρεντία είναι ο νόµιµος διάδοχος της τότε φλωρεντινής δηµοκρατίας, που έδωσε το χρηµατικό ποσό για την αγορά του περίτεχνου αγάλµατος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντζι: «Με όλο τον σεβασµό προς τους δικηγόρους της Ρώµης, τα αδιαµφισβήτητα έγγραφα για την ιδιοκτησία της πόλης και του κράτους είναι ξεκάθαρα: ο Δαβίδ ανήκει στη Φλωρεντία» είπε και συμπλήρωσε:

«Μάλλον δεν είχαν να κάνουν κάτι καλύτερο αυγουστιάτικα. Όταν η Ρώµη έγινε πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένα διάταγµα που συντάχθηκε µεταξύ 1870 και 1871 προσδιόριζε ότι το Παλάτσο Βέκιο και όλα τα υπάρχοντα σε αυτό ανήκουν στη Φλωρεντία, µηδέ εξαιρουµένου του Δαβίδ. Μάς ανήκει, κι αυτό λένε τα έγγραφα του κράτους».source:in.gr
top