Στον αέρα ο 

«οικολογικός προϋπολογισμός» 

της χρονιάς...


Ημέρα ορόσημο για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη θα είναι η 21η Αυγούστου. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network (GFN), κατά τη συγκεκριμένη ημέρα η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους θα έχει υπερβεί το όριο που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης σε ένα χρόνο.
Κάθε χρόνο, η μη κυβερνητική οργάνωση υπολογίζει την ημέρα κατά την οποία η ανθρώπινη κατανάλωση φυσικών πόρων υπερβαίνει τις αντοχές της γης. Για το 2010, η ημέρα αυτή θα είναι το επόμενο Σάββατο, ενώ πέρυσι ήταν η 25η Σεπτεμβρίου.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Σε εννέα μήνες εξαντλήθηκε ο οικολογικός προϋπολογισμός της χρονιάς» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της οργάνωσης Μάτις Βακερνάγκελ.
Η GFN υπολογίζει τους πόρους που μπορεί να προσφέρει η φύση και τους συγκρίνει με την ανθρώπινη κατανάλωση και τα απόβλητα που αυτή προκαλεί αλλά και την εκπομπή αερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα.
«Στο τέλος της δεκαετίας του '80 το οικολογικό μας αποτύπωμα παγκοσμίως ήταν ίσο με την επιφάνεια της γης. Σήμερα είναι κατά 50% μεγαλύτερο», προσθέτει ο Βακερνάγκελ.
«Αν ξοδέψετε τον ετήσιο προϋπολογισμό σας σε εννέα μήνες, μάλλον θα ανησυχήσετε πολύ: η κατάσταση δεν είναι λιγότερο σοβαρή όταν πρόκειται για τον οικολογικό μας προϋπολογισμό», επισημαίνει ο Βακερνάγκελ. «Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών, η έλλειψη νερού και τροφής είναι σημάδια ότι πλέον δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά».source:tvxs.gr
top