6.117.056 στρέμματα έγιναν

στάχτη μέσα σε 10 χρόνια...

Η Λάρισα, η Ηλεία και η Αχαΐα είναι οι τρεις νομοί της Ελλάδας στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές από το 2000 μέχρι σήμερα, ενώ στους νομούς Ηλείας, Εύβοιας και Λακωνίας σημειώθηκαν οι περισσότερες καταστροφές από αγροτοδασικές πυρκαγιές.
Αυτά και άλλα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, περιλαμβάνει η πρόσφατη έρευνα του υποστράτηγου εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τίτλο: «Η Γεωγραφία αγροτοδασικών πυρκαγιών (2000-2010)».
Σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, τα τελευταία δέκα χρόνια εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 111.642,3 αγροτοδασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των οποίων αποτεφρώθηκαν συνολικά 6.117.056 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Κάθε μέρα εκδηλώνονταν περίπου 28 αγροτοδασικές πυρκαγιές και από αυτές τις πυρκαγιές καταστρέφονταν ημερησίως 1.524 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Οι νομοί Σάμου, Χίου και Ευρυτανίας βρίσκονται για το ίδιο διάστημα στις τελευταίες θέσεις, αυτές με τις λιγότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο νομός Σάμου κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των εννιά μεγαλύτερων νομών-νησιών της χώρας στις καμένες εκτάσεις το διάστημα (2000-2010) με το φετινό καλοκαίρι να είναι το δεύτερο χειρότερο σε ό,τι αφορά το σύνολο των καμένων εκτάσεων. Οι νομοί με τις λιγότερες καταστροφές από τις αγροτοδασικές πυρκαγιές είναι οι νομοί Πιερίας, Λευκάδας και Ευρυτανίας.
Από τις περιφέρειες της χώρας, οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν τις τρεις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των περισσότερων αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ η Δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα έχουν τις μεγαλύτερες καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις.
Αξισημείωτο είναι πως το 1/5 του συνολικού αριθμού των καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων της χώρας, καταστράφηκε στον νομό Ηλείας!
«Με τυπικά και αριθμητικά κριτήρια ο νομός Ηλείας είναι ο δεύτερος νομός με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές, αλλά ο πρώτος με τις περισσότερες καταστροφές», διαπιστώνει ο ερευνητής. «Είναι ουσιαστικά ο πρώτος πυρόπληκτος νομός της χώρας και από τις συνολικά καμένες εκτάσεις το 56,7% αφορά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ ποσοστό 43,3% αφορά αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις», επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Πρώτος νομός με τις περισσότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές και σε υπολείμματα καλλιεργειών -όχι δάση- όσον αφορά τους αριθμούς είναι ο νομός Λάρισας. Ο οποίος κατέχει και την έβδομη θέση στη λίστα με τις περισσότερο καταστροφικές πυρκαγιές. 
source:tvxs.gr
top