BlindType, το ψηφιακό 
πληκτρολόγιο του μέλλοντος...
Δύο Έλληνες προγραμματιστές ετοιμάζουν ένα νέο λογισμικό που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στις οθόνες αφής, λύνοντας μαγικά κάθε πρόβλημα δακτυλογράφησης στην επιφάνεια τους.

Του Παναγιώτη Αθανάσαινα
Εάν έχετε ποτέ χρησιμοποιήσει το iPhone, κάποιον υπολογιστή με οθόνη αφής ή μια συσκευή που σας δίνει τη δυνατότητα να πληκτρολογήσετε επάνω στην οθόνη της, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εμπειρία που αποκομίσατε στην αρχή και μέχρι τουλάχιστον να συνηθίσετε την αίσθηση δεν θα ήταν η καλύτερη. Ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι τα λάθη που αρχικά θα κάνατε χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο της οθόνης αφής θα ήταν τόσα που το τελικό κείμενο θα θύμιζε προτάσεις μαθητή της Γ' Δημοτικού. Η αλήθεια είναι ότι όσο «cool» και σταδιακά δεδομένη θεωρείται η απουσία πληκτρολογίου από τα κινητά τελευταίας γενιάς και τους υπολογιστές tablet, άλλο τόσο δύσχρηστη μπορεί να καταστεί για τον χρήστη, δεδομένων των περιορισμένων διαστάσεων της οθόνης, που δε συγχωρούν την παραμικρή απόκλιση ή τα... λίγο πιο χοντρά δάχτυλα.
Τα προβλήματα αυτά έρχεται να λύσει το BlindType, ένα νέο σύστημα δακτυλογράφησης, για οθόνες αφής, που όχι μόνο διορθώνει τα λάθη του χρήστη, αλλά λειτουργεί ενεργητικά, καταλαβαίνοντας με τρόπο... «μαγικό» τη λέξη που θέλει να γράψει ο χρήστης, ακόμη κι αν τα λάθη είναι τόσα που δε βγαίνει καν νόημα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, το εικονικό πληκτρολόγιο του BlindType προσαρμόζεται στις συνήθειες του χρήστη, αλλάζοντας τις διαστάσεις του την ώρα της δακτυλογράφησης, ή, μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί, αφήνοντας τον χρήστη να δακτυλογραφεί στην άνευ πληκτρολογίου οθόνη, πατώντας τα αόρατα πλήκτρα, εκεί που κατά προσέγγιση θα υπήρχαν σε ένα πληκτρολόγιο Qwerty, με ακρίβεια που προσεγγίζει το 100%. Αν όσα μόλις διαβάσατε σας ακούγονται επιστημονική φαντασία, το παρακάτω βίντεο θα σας πείσει για το αντίθετο.
Είναι μάλλον αυτονόητο ότι ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να φέρει την επανάσταση στη χρήση των οθόνων αφής, κάνοντας τη δακτυλογράφηση παιχνιδάκι για οποιονδήποτε. Αυτό που δεν ήταν αυτονόητο και που με μεγάλη χαρά ανακαλύψαμε, είναι ότι το BlindType είναι εξ' ολοκλήρου ελληνική δημιουργία, δύο Ελλήνων που έχουν καταπλήξει την πιο hi-tech κοινότητα του πλανήτη και έχουν αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από τεχνολογικές ιστοσελίδες και blogs όπως το Techspot και το Gizmodo, μέχρι τη Wall Street Journal και το Cnet.
Αλήθεια είναι ότι για τον Κώστα Ελευθερίου, τον ένα εκ των δύο δημιουργών του BlindType, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τα τεχνολογικά και μη μέσα ενημέρωσης. Το 2009 τον συναντήσαμε μαζί με τους άλλους δύο δημιουργούς ενός application για το iPhone, βήμα που τους εξασφάλισε αναγνωρισιμότητα που σίγουρα, ούτε ο ίδιος εκείνη τη στιγμή φανταζόταν.
«Πάω να βρω την τύχη μου στη Σίλικον Βάλεΐ»
Πάνος Πετρόπουλος - Κώστας Ελευθερίου
Φωτό: Aaron Saenz/Singularity Hub
Ως μέλος της Great Apps, της εταιρείας που ιδρύθηκε με αφορμή το iSteam και κάποιες άλλες μετέπειτα εφαρμογές για το iPhone, ο Κώστας ζούσε και εργαζόταν μέχρι και την περασμένη Άνοιξη στη Βρετανία, όπου πραγματοποίησε εξάλλου και τις σπουδές του. Το καλοκαίρι του 2009 όμως πήρε την απόφαση να κάνει το επόμενο βήμα. «Άκουγα συνεχώς ότι εκεί βρίσκεται το κέντρο της τεχνολογίας και είπα να βρω την τύχη μου εκεί», εξηγεί στην τηλεφωνική συνέντευξη που μας παραχώρησε. Μια τέτοια απλή σκέψη, όπως φαίνεται, μπορεί να είναι αρκετή, αφού μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο χωρίς να έχει ούτε έναν γνωστό ή κάποια προσφορά για εργασία σε κάποια από τις εκατοντάδες εταιρείες που λειτουργούν στη σύγχρονη Μέκκα της τεχνολογίας. «Τον πρώτο ενάμιση μήνα ζούσα σε ξενοδοχεία, σήμερα έχω εγκατασταθεί σε σπίτι και στην αρχή είχαμε υπολογιστές μέχρι και στην κουζίνα», σχολιάζει. Ο παραλληλισμός με τον δημιουργό του Facebook, που έγραψε τον κώδικα του πιο δημοφιλούς site στο Ίντερνετ από το δωμάτιο του στη φοιτητική εστία, αλλά και με τον ιδρυτή της Microsoft, που σαν φοιτητής και αυτός δημιούργησε τα Windows με τα απολύτως απαραίτητα, είναι αναπόφευκτος, τουλάχιστον στη δική μας σκέψη.
Όσο για τον Πάνο Πετρόπουλο, έτερο δημιουργό του BlindType και συνιδρυτή της νέας εταιρείας που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Κώστα αρχικά εξ' αποστάσεως, ζώντας στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα φάνηκε ότι η παρουσία του ήταν απαραίτητη στην Αμερική προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.
Πολλά περισσότερα από ένας αυτόματος διορθωτής
Το BlindType δε βασίζεται στον εντοπισμό του λάθους στην ορθογραφία μιας λέξης και την αυτόματη διόρθωση της, όπως συμβαίνει εξάλλου με τους διορθωτές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Το πρόγραμμα πηγαίνει ένα, ή μάλλον πολλά, βήματα πιο πέρα: «Αυτό που γίνεται για πρώτη φορά είναι ότι αντί να προσπαθεί το λογισμικό να διορθώσει τα γράμματα που έχει πληκτρολογήσει ο χρήστης, θεωρεί ότι ο χρήστης πάτησε εκεί που πάτησε γιατί πίστευε ότι το πληκτρολόγιο βρισκόταν λίγο πιο δεξιά για παράδειγμα, ή ήταν λίγο πιο μικρό ή μεγάλο. Το σύστημα στην ουσία δεν προσπαθεί να διορθώσει το λάθος, αλλά να καταλάβει και να ερμηνεύσει αυτό που ήθελε να κάνει ο χρήστης από την ελάχιστη πληροφορία, που είναι το πάτημα με το δάχτυλο σε κάποιο σημείο στην οθόνη».
Πέρα από το στοιχείο εντυπωσιασμού που εμπεριέχει το BlindType, και που σίγουρα θα κάνει τους πρώτους που θα έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν να αισθανθούν κάτι από την αύρα του Ντέιβιντ Κόπερφιλντ την ώρα που εξαφανίζει διάσημα μνημεία, η ουσιαστική βοήθεια προς τον χρήστη είναι πολύ μεγάλη. «Η ιδέα προέκυψε από την... αγανάκτηση που μπορεί να αισθανθεί κάποιος χρησιμοποιώντας ένα κινητό με touch screen όταν πληκτρολογώντας κάνει συνέχεια λάθος επειδή το πληκτρολόγιο στην οθόνη είναι πολύ μικρό, ή τα δάχτυλα του είναι λίγο πιο χοντρά, ή εκείνη την ώρα δε φοράει τα γυαλιά του. Οπότε αναρωτηθήκαμε γιατί το software να μην είναι λίγο πιο έξυπνο και να καταλάβει αυτό που θες να γράψεις, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι», εξηγεί ο Κώστας. Τελικά βέβαια ήταν δύσκολο. Αυτός ήταν μάλλον και ο λόγος που ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Η ανάπτυξη του BlindType μέχρι σήμερα, που το πρόγραμμα ακόμη υπόκειται σε βελτιώσεις και τροποποιήσεις πριν την τελική του μορφή, διήρκεσε περίπου πέντε μήνες.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα του φιλόδοξου και πρωτοποριακού λογισμικού, οι δύο συνεργάτες ήταν κάτι περισσότερο από... «στρείδια», αφού δεν καταφέραμε να εκμαιεύσουμε ούτε καν μια κατά προσέγγιση ημερομηνία διάθεσης του software. Από την άλλη αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα κατανοητή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για κάτι που μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο που ο κόσμος θα χρησιμοποιεί τις οθόνες αφής κάνοντας αυτού του είδους τις συσκευές υπερβολικά φιλικές προς τον χρήστη. Τα μόνα στοιχεία που ο Κώστας και ο Πάνος ήταν διατεθειμένοι να μοιραστούν ήταν ότι στόχος για το BlindType είναι να γίνει port, δηλαδή να προσαρμοσθεί, σε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές με οθόνη αφής, ξεκινώντας φυσικά από τα κινητά τηλέφωνα, ενώ προς το παρόν είναι προσαρμοσμένο για iPhone, iPad αλλά και Android.
source:kathimerini.gr
top