Πολύ επικίνδυνο το 

λίπος στην περιφέρεια...


Ανεξάρτητα από το βάρος...

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια της μέσης ενός ανθρώπου τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να χάσει τη ζωή του και μάλιστα χωρίς αυτό να συνδέεται με το βάρος του, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Το μήνυμα της έρευνας είναι πως όσοι έχουν αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς τους θα πρέπει να προσέξουν, ακόμα κι αν το βάρος τους είναι κατά τα άλλα κανονικό.

Οι ερευνητές της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου στην Ατλάντα των ΗΠΑ μελέτησαν επί εννιά χρόνια τη σχέση ανάμεσα στην περιφέρεια της μέσης 48.500 ανδρών και 56.350 γυναικών άνω των 50 ετών και στο θάνατό τους από οποιαδήποτε αιτία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά για όσους άνδρες έχουν μέση μεγαλύτερη των 110 εκατοστών και για τις γυναίκες με μέση άνω των 95 εκατοστών. Όσοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλη μέση (άνω των 120 εκατοστών οι άνδρες και άνω των 110 εκατοστών οι γυναίκες), έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με όσους έχουν λεπτή μέση.

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το αν ο άνδρας ή η γυναίκα έχουν συνολικά φυσιολογικό βάρος, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η έρευνα πάντως συμπέρανε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ειδικά για τις γυναίκες που έχουν γενικότερα φυσιολογικό βάρος, αλλά μεγάλη περιφέρεια μέσης.

Οι επιστήμονες συνιστούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η συσχέτιση ανάμεσα στο πάχος της μέσης και στην αυξημένη θνησιμότητα. Ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου αποδίδεται κυρίως στο ότι η μεγάλη περιφέρεια μέσης συνεπάγεται συσσώρευση λίπους στα σπλάχνα, τα οποία περιβάλλουν τα όργανα στην κοιλιά, πράγμα που θεωρείται πιο επικίνδυνο σε σχέση με το λίπος κάτω από το δέρμα
source:newsbeast.gr
top