Κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης 

στη Ρωσία...

Αναβλήθηκαν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων..


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει το βιος τους στη Ρωσία Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει το βιος τους στη Ρωσία
 
Για κίνδυνο ραδιενεργής μόλυνσης στη Ρωσία από την πύρινη λαίλαπα προειδοποιεί η οικολογική οργάνωση Greenpeace. Οι νεκροί στη Μόσχα ξεπερνούν καθημερινά τους 700, ενώ ενεργές παραμένουν εκατοντάδες εστίες φωτιάς σε έκταση περίπου 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την Greenpeace από οι πυρκαγιές στη Ρωσία είναι πιθανόν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κήρυξαν πριν τρεις ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το συγκρότημα Μαγιάκ (περιοχή Τσελιαμπίνσκ) επίσης στα Ουράλια σε απόσταση 2.000 από την Μόσχα. Το συγκρότημα αυτό είναι κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται στο Μαγιάκ και όπως υποστηρίζει ο ειδικός Κριστόπ φον Λίβεν ο κίνδυνος είναι σημαντικός.

"Υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών στην γύρω περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι των υλικών αυτών χύθηκε σε κοντινή λίμνη", επισήμανε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από τη Δευτέρα κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου (500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) γνωστού από την σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.

Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί στις αρχές του μήνα εξαιτίας των πυρκαγιών.

Περίπου 500 άνθρωποι συνεχίζουν των αγώνα τους για τον περιορισμό της φωτιάς γύρω από ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο στο Σνέζινσκ στα Ουράλια, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα, στο οποίο κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

"Η έκταση που καίγεται περιορίστηκε στα έξι εκτάρια" στην ζώνη αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Εξάλλου, οι δοκιμές των πυραύλων Ισκαντέρ και άλλων όπλων που κατασκευάζονται στην Κολόμνα, 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, αναβλήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή ανακοίνωσε η κατασκευαστική εταιρία ΚΒΜ.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ισκαντέρ είναι μικρού βεληνεκούς και η Ρωσία απειλεί να τους εγκαταστήσει στον θύλακο του Καλίνινγκραντ.

Αρκετές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν πληγεί ή απειλούνται από τις φωτιές που ξέσπασαν στα τέλη Ιουλίου.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο βάσεις του στρατού κάηκαν στις 29 Ιουλίου στην περιοχή της Μόσχας.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου ότι μετέφερε σε ασφαλή περιοχή πυρομαχικά και πυραύλους από την αποθήκη του στρατού στο Αλαμπίνσκ στην περιοχή Νάρο-Φομίνσκ, 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 
source:skai.gr
top