Κρiσιμη συνεδρίαση της Fed...


Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να εξετάσει και πιθανότατα να υιοθετήσει σήμερα η διοίκηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed),που συνεδριάζει στην Ουάσινγκτον.

Οι αποφάσεις της αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ και οι αναλυτές προσδοκούν ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή τράπεζα θα ανακοινώσει νέες ποσοτικές διευκολύνσεις στην αγορά ,δηλαδή "να ρίξει περισσότερο χρήμα", με την ελπίδα ότι θα ενισχυθεί η βιομηχανική ανάκαμψη ,αλλά και η κατανάλωση, καθώς η τελευταία συνεδρίαση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας τον περασμένο Ιούνιο δεν κατόρθωσε να δώσει την αναγκαία ώθηση στην οικονομία.
Η ανεργία παραμένει σταθερά στο 9,5% και οι επιχειρήσεις εμφανίζονται διστακτικές στην πρόσληψη εργαζομένων.

Με τα αμερικανικά επιτόκια να κυμαίνονται όμως πρακτικά στο μηδέν, η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να υιοθετήσει εύκολες λύσεις, αλλά ανώτατα στελέχη της Fed υποστηρίζουν ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα της Fed είναι η επιστροφή στην αγορά κεφαλαίων ,με το οποίο η κεντρική τράπεζα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2008.

Πάντως, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα γίνει ένα τέτοιο βήμα.
Έκθεση που έδωσαν πάντως στη δημοσιότητα οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να επιστρέψει στην ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.source:zougla.gr
top