Τεχνητός ύφαλος από 

άρματα μάχης θεμελιώθηκε στην Ταϊλάνδη...


Αποστολή εξετελέσθη
Αποστολή εξετελέσθη
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Ο στρατός μπορεί να συνδράμει στη σωτηρία των θαλασσών: Παροπλισμένα τεθωρακισμένα οχήματα ποντίστηκαν στον Κόλπο της Ταϊλάνδης για να μετατραπούν σταδιακά σε τεχνητούς υφάλους που θα φιλοξενήσουν κοράλλια και θα αυξήσουν τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ψαριών.

Συνολικά 25 τανκ Τ-69, τα οποία είχαν αγοραστεί από την Κίνα το 1987, βυθίστηκαν έξω από την επαρχία Ναρατιουάτ, έπειτα από την αφαίρεση των επικίνδυνων υλικών τους.
Η δημιουργία υφάλων από παροπλισμένα πλοία, τσιμεντόλιθους, ή άλλες τεχνητές κατασκευές, είναι μια αποτελεσματική τακτική για τη δημιουργία εστιών υψηλής βιοποικιλότητας.

Ο μεγαλύτερος τέτοιος ύφαλος είναι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Oriskany, το οποίο βυθίστηκε προσεκτικά το 2006 λίγο έξω από τις ακτές της Φλόριντα, στον Κόλπο του Μεξικού, και δέχεται σήμερα πολλές επισκέψεις από δύτες.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας είχε αρχικά αρνηθεί να παραχωρήσει άδεια για τη βύθιση του αεροπλανοφόρου, τελικά όμως έκρινε ότι ήταν ασφαλές να δώσει το πράσινο φως.
source:in.gr
top