Από επτά ετών πλέον
κορίτσια στην εφηβεία...

Τα κορίτσια αναπτύσσουν μαστούς σε ηλικία 7 έως 8 ετών διαπιστώνει η τελευταία μακράς σειράς μελετών, οι οποίες υποδεικνύουν ότι τα σημερινά κορίτσια μπαίνουν πολύ νωρίτερα στην εφηβεία. Αίτια που ευθύνονται για την «πρόωρη» έναρξη της εφηβείας είναι η παχυσαρκία και κάποια χημικά του περιβάλλοντος τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Η ευθύνη των τελευταίων, ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί.
Η έναρξη της εμμήνου ρύσεως και η εμφάνιση μαστών σε μικρότερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λένε οι ειδικοί, αναγνωρίζοντας ότι η ζωή είναι δύσκολη για ένα κορίτσι με παιδική ψυχή και σώμα γυναίκας, που αδυνατεί να διαχειριστεί τα πυροδοτούμενα από τις ορμόνες ορμές και συναισθήματα.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το ιατρικό κέντρο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, έδειξε ότι τα υπέρβαρα κορίτσια εμφάνιζαν ταχύτερα μαστούς, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο τι ευθύνεται γι’ αυτό. Ο δρ Φρανκ Μπίρο, που υπογράφει τη μελέτη στην επιθεώρηση Pediatrics, πιστεύει ότι για την εμφάνιση των μαστών σε τόσο νεαρή ηλικία ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες και χημικά στα οποία εκτίθενται τα παιδιά. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.239 παιδιά ηλικίας έξι έως οκτώ ετών.
Στα ανεπτυγμένα κράτη η ηλικία έναρξης της εφηβείας μειώθηκε σημαντικά τον 19ο και 20ό αιώνα χάρη στη βελτίωση της διατροφής και την καταπολέμηση των λοιμωδών νόσων. Οι ειδικοί, τώρα, προσπαθούν να καθορίσουν το χρονικό σημείο που η έναρξη της εφηβείας θα μπορούσε να θεωρηθεί παθολογική. Mια μελέτη-σταθμός του 1997 έδειξε περισσότερα -από όσα πίστευαν αρχικώς οι ιατροί- κορίτσια ηλικίας επτά και οκτώ χρόνων να έχουν φτάσει στην εφηβεία. Επίσης, η συγκεκριμένη μελέτη δεν κατέγραψε ανάλογη μείωση της έναρξης εφηβείας στις ισπανόφωνες Αμερικανίδες και τις Αφροαμερικανίδες.
source:kathimerini.gr
top