Το ιαπωνικό συγγνώμη στην

Κορέα άργησε έναν αιώνα...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση εκατό ετών από την προσάρτηση της Κορέας από την Ιαπωνία, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά που υπέστη ο κορεατικός λαός κατά τα 35 χρόνια της κατοχής.

"Εκφράζω εδώ, για άλλη μια φορά, τις τύψεις μου και την ειλικρινή συγγνώμη μου για τα δεινά και τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε το αποικιοκρατικό καθεστώς" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και δόθηκε σήμερα (10/8) στη δημοσιότητα.
Με αυτή την κίνηση, που αποτελεί το τελευταίο συγγνώμη μίας σειράς απολογιών, επιχειρείται η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.
Το Τόκιο έχει επανειλημμένα ζητήσει συγγνώμη κατά το παρελθόν για τις επιθέσεις ενάντια στις γείτονες ασιατικές χώρες. Μία συγγνώμη το 1955 σηματοδότησε την πεντηκοστή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε η επίσημη στάση της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται πως η Ιαπωνία είχε υπογράψει τη συνθήκη προσάρτησης στις 22 Αυγούστου 1910, μία συνθήκη που τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Αυγούστου του ίδιου έτους. Η κατοχή τελείωσε στις 15 Αυγούστου 1945 με την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
source:cosmo.gr
top