Περπάτησε όλο τον ποταμό 

Αμαζόνιο μέσα σε 859 μέρες...


Ένας 34χρονος Βρετανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε ολόκληρο τον ποταμό Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα προβλήματα που απειλούν το τροπικό δάσος και τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Ο πρώην λοχαγός από το Λέτσερ της Αγγλίας, Εντ Στάφορντ, ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο τα;ξίδι του τον Απρίλιο του 2008, από τις πηγές του Αμαζονίου στο όρος Μίσμι του Περού. ο αρχικό σχέδιο ήταν να ολοκληρωθεί η πορεία σε έναν χρόνο, αλλά εξαιτίας πλημμύρας ο 34χρονος αναγκάστηκε να αλλάξει τη διαδρομή και να κάνει κύκλο περίπου 3.200 χλμ.
Λίγο πριν το τέλος μάλιστα, 85 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό της πορείας μήκους περίπου 9.650 χλμ., στις εκβολές του ποταμού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο Εντ Στάφορντ κατέρρευσε από εξάντληση. «Είναι εκπληκτικό το να φτάνω στο τέλος του ταξιδιού μετά από δυόμισι χρόνια κατάβασης στη ζούγκλα» ανέφερε στο Reuters φτάνοντας σε παραλία νοτιοανατολικά του Μπελέμ της Βραζιλίας.
Ο Στάφορντ ξεκίνησε το ταξίδι του μαζί με άλλον έναν Βρετανό, ο οποίος όμως εγκατέλειψε σχετικά νωρίς την απόπειρα. Τον Ιούλιο του 2008 ακολούθησε τον Στάφορντ ο Περουβιανός Γκαντιέλ Τιβέρα, ο οποίος σκόπευε να τον συνοδεύσει μόνο για μόλις πέντε ημέρες αλλά τελικά έμεινε μαζί του για όλο τον υπόλοιπο δρόμο.
Όπως λέει ο ίδιος ο 34χρονος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπέστη ουκ ολίγα: κατηγορήθηκε δύο φορές άδικα για φόνο, φυλακίστηκε, ταΐστηκε τσιμέντο ως ποινή από εχθρικούς ιθαγενείς, κόλλησε ασθένεια που του είχε παραμορφώσει το δέρμα και τον τσίμπησαν κουνούπια «περίπου 50.000 φορές».
source:tvxs.gr
top