Στην κάλπη θα πάνε για 

πρώτη φορά 10.000 µετανάστες...

Μικρό το ποσοστό όσων ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους

 Γεωργία Κανδρή



Δικαίωµα ψήφου στις δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου θα έχουν συνολικά 12.762 οµογενείς και µετανάστες που ζουν επί µακρόν και νόµιµα στην Ελλάδα και οι οποίοι υπέβαλαν σχετική αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήµων της χώρας.
Αυτοί οι νέοι εκλογείς θα ψηφίσουν πρώτη φορά στις δηµοτικές εκλογές. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, 79% από αυτούς, δηλαδή 10.097, είναι µετανάστες και 21% είναι οι 2.665

οµογενείς.

Ο µεγαλύτερος αριθµός αυτών των ψηφοφόρων, σύµφωνα µε τα στοιχεία, εντοπίζεται στον Δήµο Αθηναίων όπου από τους συνολικά 1.942 εκλογείς οι 1.574 είναι µετανάστες και οι 368 οµογενείς.

Την περιορισµένη συµµετοχή των µεταναστών στις δηµοτικές εκλογές της 7ης Νοεµβρίου σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών τονίζοντας πως «διαψεύδονται όλοι όσοι επίµονα διεκήρυσσαν τους τελευταίους µήνες ότι το µέτρο της συµµετοχής των µεταναστών στις δηµοτικές εκλογές αποβλέπει δήθεν στην ψηφοθηρία» και προσθέτει πως «καταρρέουν παταγωδώς τα φοβικά µυθεύµατα περί αλλοίωσης της εθνικής υπόστασης του εκλογικού σώµατος».

«Αντ’ αυτών, αναδύεται µια νέα Ελλάδα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, µια Ελλάδα που επιµένει αταλάντευτα στον δηµοκρατικό και ευρωπαϊκό της προσανατολισµό και στον απόλυτο σεβασµό του κράτους δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η προθεσµία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς κατάλογους έληξε τέλη Αυγούστου σε ό,τι αφορά τη συµµετοχή στις επικείµενες εκλογές, ενώ όσοι θα εγγράφονται στο εξής θα µπορούν να ψηφίσουν από τις επόµενες εκλογές και µετά. Τα δικαιώµατα
Οι οµογενείς και οι µετανάστες έχουν δικαίωµα εκλογής µόνο στις δηµοτικές και όχι στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενώ µπορούν να συµµετέχουν και ως υποψήφιοι και να εκλεγούν µέχρι και το αξίωµα του δηµοτικού συµβούλου.

Πλην του Δήµου Αθηναίων όπου συγκεντρώνεται ο µεγαλύτερος αριθµός οµογενών και αλλοδαπών, σε πολλούς δήµους κυρίως του Λεκανοπεδίου εντοπίζονται οι νέοι αυτοί ψηφοφόροι.

Συνολικά 279 οµογενείς και αλλοδαποί θα συµµετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης νέου δηµάρχου στην Καλλιθέα, 209 στον Δήµο Περιστερίου, 165 στον Δήµο Αιγάλεω, 370 στον Δήµο Αχαρνών, 256 στο Κορωπί, 256 στον Πειραιά, 197 στον Μαραθώνα, 164 στον Ασπρόπυργο, 158 στον Ρέντη, 147 στον Δήµο Ιλίου (Ν. Λιοσίων) και 146 στον Δήµο Μεγαρέων.

Σε 323 ανέρχονται οι οµογενείς και µετανάστες που θα ψηφίσουν στη Λάρισα, 140 στον Δήµο Σχηµαταρίου (Βοιωτία), 131 στον Δήµο Θεσσαλονίκης, 133 στον Δήµο Θήρας (Κυκλάδες), 130 στον Δήµο Συκεών (Θεσσαλονίκη).
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΝΤΑ
Καταρρέει η κατηγορία ότι η χορήγηση δικαιώµατος ψήφου στους ξένους έκρυβε εκλογικές σκοπιµότητες

source:tanea.gr
top