Νέο εμπάργκο από
προμηθευτές...
Αναστολή, από χθες, παραδόσεων στα νοσοκομεία
Ευαγγελισμός, Αττικόν και Κρατικό Νίκαιας
Της Πεννυς Mπουλουτζα
Σε νέο εμπάργκο υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία οδηγούνται οι προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Ηδη ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) από χθες προχώρησε στην αναστολή παραδόσεων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν και Κρατικό Νίκαιας, με την προοπτική επέκτασης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, διαμαρτυρόμενος για αθέτηση υποσχέσεων του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον τρόπο εξόφλησης των χρεών των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΠΙΕ, παρά το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων ορίζει ότι οφειλές των ετών 2007, 2008 και 2009, και μέχρι συνολικού ποσού τιμολογίων 200.000 ευρώ ανά προμηθευτή, εξοφλούνται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος, το υπουργείο με απόφαση-οδηγία προς τα νοσοκομεία εξαιρεί από τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο εξόφλησης το 2009, τη στιγμή που τα περισσότερα τιμολόγια των προμηθευτών αφορούν το συγκεκριμένο έτος. Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες εταιρείες-μέλη του συλλόγου να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε τις 200.000 ευρώ σε μετρητά. Σημειώνεται ότι οι οφειλές των νοσοκομείων προς τις εταιρείες-μέλη του συλλόγου έως και το έτος 2009 ανέρχονται στα 200.000.000 ευρώ και αντιστοιχούν περίπου στο 4% του συνολικού χρέους των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙΕ κ. Βασίλης Μανέττας, ούτως ή άλλως ο τρόπος ρύθμισης των χρεών (με ομόλογα) ουδέποτε ικανοποίησε τον σύλλογο, αφού δεν έλαβε υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες των εταιρειών-μελών του που διαθέτουν υλικά χαμηλού κόστους (γάζες, σύριγγες, γάντια κ.ά.) και χαμηλού περιθωρίου κέρδους. Οπως είπε, το κόστος της ρύθμισης είναι ζημιογόνο για τις μικρές εταιρείες του συλλόγου (υπολογίζεται στο 27%-30% το κόστος προεξόφλησης των ομολόγων). Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»- στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει φτάσει κανένα ένταλμα πληρωμών από προμηθευτές-μέλη του συλλόγου. Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΠΙΕ κάνει λόγο για συσσώρευση νέων χρεών, αφού, παρά τις υποσχέσεις του υπ. Υγείας για εξόφληση των τιμολογίων του 2010 εντός 60 ημερών από την έκδοσή τους, ελάχιστα νοσοκομεία το εφαρμόζουν.
Αναβρασμός
Την ίδια στιγμή αναβρασμός παρατηρείται μεταξύ του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, λόγω του νέου συστήματος αποζημίωσης των εφημεριών (μηνιαία αποζημίωση για συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών). Από τη μια, οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου συστήματος, πιέζουν για περικοπές στις εφημερίες, από την άλλη το προεδρείο της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών ιατρών ζητεί από τους γιατρούς να υπερασπιστούν ασφαλή για τους ασθενείς προγράμματα εφημεριών.source:kathimerini.gr
top