Τα χρήματα φέρνουν 

ευτυχία...


Η ευτυχία και το υποκειμενικό αίσθημα ικανοποίησης ενός ανθρώπου αυξάνεται όσο περισσότερα χρήματα βγάζει, όμως αυτό συμβαίνει μέχρι ένα ύψος εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, το παραπάνω χρήμα δεν "αγοράζει" την ευτυχία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα ενός νομπελίστα αμερικανού ψυχολόγου.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Ντάνιελ Κάνεμαν (Νόμπελ Οικονομικών 2002) και ο καθηγητής οικονομικών Άνγκους Ντίτον, και οι δύο του πανεπιστημίου Πρίνστον, παρουσίασαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές "Γκάρντιαν" και "Τέλεγκραφ" και το Live Science.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.000 άτομα όσον αφορά το επίπεδο συναισθηματικής ευημερίας και συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή (δύο δείκτες που προσεγγίζουν την έννοια της ευτυχίας) και διαπίστωσαν ότι η ευτυχία αυξάνεται ανάλογα με τον μισθό, αλλά μόνο μέχρι το ετήσιο εισόδημα των 75.000 δολαρίων (περίπου 58.000 ευρώ). Για μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα, το χρήμα φαίνεται ανίκανο να ενισχύσει περαιτέρω το αίσθημα ευτυχίας των ανθρώπων. Όπως εξηγούν, "μια αύξηση 100 δολαρίων δεν έχει την ίδια σημασία (σ.σ. για την προσωπική ευτυχία) για ένα στέλεχος τράπεζας και για ένα εργαζόμενο που παίρνει το βασικό μισθό".

Οι δύο αμερικανοί ερευνητές βασίστηκαν σε σειρά αναλυτικών απαντήσεων που έδωσαν τα άτομα του δείγματος σε έρευνα του οργανισμού "Γκάλοπ" κατά το 2008 και το 2009, που κατέγραψε το αίσθημα ικανοποίησης των ατόμων από την καθημερινή ζωή τους σε σχέση με διάφορους παράγοντες.

Οι Κάνεμαν και Ντίτον βρήκαν ότι η ικανοποίηση από τη ζωή και το αίσθημα ευτυχίας αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, όσο αυξάνεται ο μισθός, αλλά φτάνει σε ένα "πλαφόν" (75.000 δολάρια), πέρα από το οποίο η ευτυχία φαίνεται πια να εξαρτάται όχι από τα περισσότερα χρήματα, αλλά από άλλα πράγματα, όπως ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, η παρέα με φίλους και αγαπημένους, η αποφυγή της αρρώστιας και του πόνου κ.α.

Επίσης, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η συναισθηματική επιβάρυνση από διάφορες αρνητικές εμπειρίες, όπως ένα διαζύγιο, η μοναξιά ή μια ασθένεια, φαίνεται να επιδεινώνεται, όταν κανείς είναι φτωχός. "Το παραπάνω χρήμα δεν αγοράζει κατ' ανάγκην μεγαλύτερη ευτυχία, όμως το λιγότερο χρήμα σχετίζεται με συναισθηματικό πόνο", σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι Κάνεμαν και Ντίτον διευκρίνισαν ότι με ένα εισόδημα μεγαλύτερο από το "κατώφλι" των 75.000 δολαρίων, δεν σημαίνει ότι δεν θα βελτιωθεί η ζωή ενός ατόμου, όμως η ψυχική του ευημερία και ικανοποίηση θα εξαρτάται περισσότερο από άλλους παράγοντες (σωματική υγεία, κοινωνικές σχέσεις κ.α.) κι όχι από το αυξημένο χρήμα.

Η νέα έρευνα συμφωνεί με μια προηγούμενη ανάλυση της παγκόσμιας ευτυχίας, που διαπίστωσε ότι τα πλουσιότερα κράτη δεν είναι κατ' ανάγκη και τα πιο ευτυχισμένα στον κόσμο (οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, βρέθηκαν μόλις στην 26η θέση μεταξύ 132 χωρών, όσον αφορά την ευτυχία των κατοίκων τους κατά μέσο όρο).source:skai.gr
top