Εξασφαλίζει πλειοψηφία για 
κυβέρνηση η πρωθυπουργός της Αυστραλίας...
Οι Εργατικοί θα διατηρηθούν στην εξουσία.
Το Εργατικό κόμμα της Αυστραλίας διατηρείται στην εξουσία μετά την απόφαση των δυο ανεξάρτητων βουλευτών, Τόνι Γουϊντσορ και Μπομπ Οκσοτ, να στηρίξουν την πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.
Έτσι, οι Εργατικοί, με την στήριξη και του ενός βουλευτή των Πράσινων αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή, κ. Γουλκις, συγκεντρώνουν 76 έδρες και σχηματίζουν κυβέρνηση έναντι 74 εδρών που συγκεντρώνει ο Συνασπισμός Φιλελεύθερων-Εθνικών (μαζί με την υποστήριξη και ανεξάρτητων), υπό την ηγεσία του Τόνι Άμποτ.
Νωρίτερα, ο τρίτος ανεξάρτητος βουλευτής, Μπομπ Κάτερ είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Συνασπισμό.
Από τις εκλογές που έγιναν στις 21 Αυγούστου δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Χθες, οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές συμφώνησαν, τόσο με τους Εργατικούς όσο και με τον Συνασπισμό, σε ορισμένες αλλαγές στη διαδικασία λειτουργίας του Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα στον ορισμό του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα είναι άτομο εκτός κυβέρνησης, ενώ κατά την έναρξη θα ακολουθείται το εθιμοτυπικό των τελετών των Αβοριγίνων (acknowledgement to country). Κατά την ώρα των ερωτήσεων, οι απαντήσεις των υπουργών θα πρέπει να είναι άμεσες, συγκεκριμένες και σχετικές με τις ερωτήσεις που τούς γίνονται και θα πρέπει να ολοκληρώνονται μέσα σε 4 λεπτά, ενώ οι ερωτήσεις να διατυπώνονται σε διάρκεια 45 δευτερολέπτων.
Ο βουλευτής των Εθνικών, Τόνι Κρουκ, του οποίου η έδρα ήδη προσεμετράτο στις τάξεις του Συνασπισμού, δήλωσε ότι τελικά υποστηρίζει τον Συνασπισμό, εξαιτίας του φόρου εξόρυξης μεταλλευμάτων, ωστόσο μη θεωρώντας εαυτόν απολύτως ικανοποιημένο, θα τηρεί αμφιλεγόμενη στάση, έως ότου τα αιτήματά του ικανοποιηθούν πλήρως.source:kathimerini.gr
top