Ευρωομόλογα για έργα
υποδομής, προτείνει ο Μπαρόζο...
Την έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, μια ιδέα που μέχρι στιγμής δεν είχε βρει σύμφωνες όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Η από κοινού διάθεση κονδυλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη [της Ε.Ε.] να πραγματοποιήσουν επιμερισμό των δαπανών και να επιτύχουν καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Στρασβούργο.
«Για τον λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε νέες πηγές χρηματοδότησης για τα σημαντικά προγράμματα υποδομής. Για παράδειγμα, πρόκειται να προτείνω την έκδοση ευρωομολόγων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι «ένα ευρώ που δαπανάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποδίδει περισσότερο από ένα ευρώ που δαπανάται σε εθνικό επίπεδο».
Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων δεν είναι καινούρια και μέχρι στιγμής είχε συναντήσει την αντίσταση χωρών όπως η Γερμανία, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν τους κινδύνους ενός δανείου με άλλες χώρες.source:kathimerini.gr
top