Αρχαία βακτήρια βελτιώνουν 

καλλυντικά και αντηλιακά...


Αρχαίοι μικροοργανισμοί, που ζούσαν στη Γη ήδη πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πολύ προτού εμφανιστούν οι πιο πολύπλοκοι οργανισμοί στον πλανήτη μας, μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν δεόντως από τη βιομηχανία καλλυντικών για τη βελτίωση των προϊόντων της, όπως τα αντηλιακά και οι κρέμες κατά της γήρανσης.

Οι ερευνητές Έμιλι Μπάλσκους και Κρίστοφερ Γουόλς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά γονίδια και ένζυμα που εμπλέκονται στη βιοσύνθεση μορίων, τα οποία προστατεύουν τα κυανοβακτήρια (μπλε-πράσινες άλγες) από την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν υπάρξει στη Γη ατμόσφαιρα με άφθονο οξυγόνο, ικανή να μπλοκάρει ένα τμήμα των υπεριωδών ακτινών.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το γενετικό μηχανισμό που παράγει με φυσικό τρόπο αυτά τα αρχαία "αντηλιακά" μόρια, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή τέτοιων μορίων πλέον και στο εργαστήριο.

Τα κυανοβακτήρια παίρνουν την αναγκαία ενέργεια από τον ήλιο μέσω φωτοσύνθεσης, αλλά ήσαν ανέκαθεν υποχρεωμένα να εκτίθενται στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, που καταστρέφει ή μεταλλάσσει τα μόρια του DNA, ένα σοβαρό πρόβλημα για την πρώιμη ζωή ιδίως μέχρι να εμφανιστεί το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα πριν από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα σημερινά κυανοβακτήρια αντισταθμίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία χάρη στην παραγωγή μικρών "αντηλιακών" μορίων που λέγονται μυκοσπορίνες και αμινοξέα τύπου μυκοσπορίνης (ΜΑΑ), τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μέχρι τώρα κανείς επιστήμων δεν ήξερε με ποιο τρόπο αυτά τα προστατευτικά μόρια παράγονταν. Οι Μπάλσκους και Γουόλς, που παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το New Scientist, εντόπισαν για πρώτη φορά αρχικά τα γονίδια και, στη συνέχεια, τα ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή των συγκεκριμένων μορίων στο εσωτερικό ενός κυανοβακτηρίου (Anabaena variabilis). Οι ερευνητές μετέφεραν τα γονίδια στο βακτήριο E.coli, που υπό κανονικές συνθήκες δεν παράγει αυτά τα "αντηλιακά" μόρια και διαπίστωσαν ότι, μετά την μεταφορά των γονιδίων, απέκτησε κι αυτό την ίδια ικανότητα.

Μια ελβετική εταιρία, η Mibelle Biochemistry, ήδη παράγει ένα νέο αντιγηραντικό καλλυντικό προϊόν, το "Helioguard 365", χρησιμοποιώντας αμινοξέα τύπου μυκοσπορίνης, τα οποία όμως εξάγει απευθείας από κυανοβακτήρια.

Οι αμερικανοί ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει νέους δρόμους για την παραγωγή αυτών των πολύτιμων μορίων μέσα από βιοκαταλυτικές ή βιοτεχνολογικές μεθόδους, όμως παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν ακόμα να ξέρουν με βεβαιότητα αν τα βιολογικά καλλυντικά αυτού του είδους θα αποδειχτούν όντως καλύτερα από αυτά που παρασκευάζει ήδη η βιομηχανία.source:skai.gr
top