Άδειες παραγωγής για επενδύσεις

σε αιολικά πάρκα ύψους 2 δισ. ευρώ εγκρίνει η ΡΑΕ...


Η ΡΑΕ θέλει να μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης σε μόλις μερικούς μήνες
Η ΡΑΕ θέλει να μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης σε μόλις μερικούς μήνες  
Αθήνα
Την απεμπλοκή μεγάλων έργων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως οι υποβρύχιες διασυνδέσεις των νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού, ύψους 2 δισ. ευρώ, περίπου, αναμένεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα, ειδική ομάδα που έχει συσταθεί εδώ και μήνες στην ΡΑΕ έχει καταμετρήσει τα μεγάλα και πιο ώριμα προς αδειοδότηση έργα, με σκοπό να χορηγηθούν άδειες παραγωγής ακόμη και εντός του 2010, αφού πολλά εξ αυτών περιμένουν στην ουρά από το 2006.

Επί τάπητος, για παράδειγμα, πρόκειται να τεθεί στην προσεχή Ολομέλεια της ΡΑΕ το έργο-μαμούθ των Ιberdrola-Ρόκα για τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λήμνος), ώστε να αξιοποιηθεί το αιολικό τους δυναμικού συνολικής ισχύος 700 ΜW.

Το έργο αφορά την κατασκευή 30 αιολικών πάρκων στα τρία αυτά νησιά, ο προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια και η αίτηση έχει κατατεθεί από το 2006.

Εξίσου ώριμα προς έγκριση και χορήγηση άδειας παραγωγής είναι και μια σειρά από μεγάλα υβριδικά έργα (αιολικά πάρκα μαζί με υδροηλεκτρικά), τέσσερα της γαλλικής Εdf στην Κρήτη, ισχύος 120 ΜW και κόστους άνω των 300 εκατ. ευρώ, και ένα της Ελλάκτωρ στη Λέσβο, ισχύος 25 ΜW και κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Και για τα δύο έργα έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρία χρόνια από την υποβολή των αιτήσεων.

Τα υβριδικά χρησιμοποιούν σαν μπαταρία το υδροηλεκτρικό έργο, αποθηκεύουν εκεί την περισσευούμενη ενέργεια και όταν δεν φυσάει τη χρησιμοποιούν για να παράξουν ενέργεια (τέτοιο έργο υπάρχει στην Ικαρία). Έχουν δηλαδή εγγυημένη λειτουργία και αρκετά υψηλό κόστος.

Τα έργα αυτά η ΡΑΕ επιχειρεί να τα «καθαρίσει» αδειοδοτικά, εν αναμονή της προσεχούς ολοκλήρωσης του νέου πλαισίου Fast track από το Ιnvest Ιn Greece, βάσει του οποίου η αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα προχωρά κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα του πότε κατατέθηκε η αίτηση. Αυτές αριθμούν γύρω στις 20 και ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, εκμεταλλευόμενη τον νέο νόμο για τις ΑΠΕ, που αφενός μεταθέτει την υποχρέωση περιβαλλοντικής αξιολόγησης σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης άδειας παραγωγής, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα πολλές διαδικασίες να γίνονται ταυτόχρονα, η ΡΑΕ θέλει να μειώσει τους χρόνους αδειοδότησης σε μόλις μερικούς μήνες από δύο και τρία χρόνια, παλαιότερα.

Έπειτα από τη χορήγηση αδειών παραγωγής σε αυτή την πρώτη ομάδα, έρχεται η σειρά μιας δεύτερης να εξετασθεί και να εγκριθεί επίσης με ταχείες διαδικασίες από τη ΡΑΕ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται το σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και τη δημιουργία ενός συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο νησί, ισχύος 1.100 ΜW και συνολικού κόστους 2-2,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχει κατατεθεί από το 2009.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το αίτημα της γαλλικής Εdf για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και την επίσης αξιοποίηση αιολικού τους δυναμικού ισχύος 300 ΜW, έργο αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ, όπως και το αίτημα για διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη με δημιουργία μεγάλου αριθμού αιολικών πάρκων, έργο αξίας 2-2,5 δισ. ευρώ, που κατέθεσε προ μηνός στη ΡΑΕ η ΤΕΡΝΑ.
source:in.gr
top