Ασωπός: Μολύνει τις καλλιέργειες 

και τα...ράφια των σουπερμάρκετ...



Ανησυχία για τα επικίνδυνα μέταλλα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε καρότα πατάτες, κρεμμύδια από τα μποστάνια σε Οινόφοιτα-Θήβα


Οι ανησυχίες και οι φόβοι που εκφράζονται από τους κατοίκους της Βοιωτίας για τα μολυσμένα νερά του ποταμού Ασωπού, επιβεβαιώθηκαν και από τους ειδικούς του Πανειπιστημίου Αθηνών.
 
Τα ρυπασμένα μποστάνια της περιοχής που “βρέχονται” από τον Ασωπό, δημιουργούν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού από τους ελέγχους προέκυψαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα (πατάτες, κρεμμύδια, καρότα).
 
Η έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια και θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου από τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας Τροφίμων κ. Γιάννη Ζαμπετάκη αφορά οπωροκηπευτικά προϊόντα που παράγονται σε καλλιέργειες των Οινοφοίτων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επίπεδα Νικελίου στα λαχανικά που προέρχονται από την ρυπασμένη περιοχή του Ασωπού, εμφανίστηκαν έως και πέντε φορές υψηλότερα από ότι σε αντίστοιχα είδη από άλλες καθαρές περιοχές ενώ υπήρξαν καρότα που η αύξηση Νικελίου έφτασε το 700%.
 
Από 2 έως 3 φορές υψηλότερα ήταν και τα επίπεδα χρωμίου. Στη μέτρηση ανιχνεύτηκαν και άλλα μέταλλα όπως κάδμιο, αρσενικό, μόλυβδος όχι όμως σε ποσότητες που να προκαλούν ανησυχία.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιστημονική διερεύνησης της υπόθεσης παρεμποδίστηκε από τους καλλιεργητές της Βοιωτίας για αυτό και η ανάλυση έγινε με δείγματα που συλλέχθηκαν από τα super market και είχαν προέλευση την επίμαχη περιοχή.
 
«Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί 10 ετών μπορεί να καταναλώνει ως 300 μικρογραμμάρια νικελίου την ημέρα» εξηγεί ο κ. Ζαμπετάκης. Διευκρίνησε πάντως πως για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι σχεδόν αδύνατο να συλλέξουν στοιχεία για τις ποσότητες που καταλήγουν σε καθημερινή βάση στο πιάτο των καταναλωτών!source:newsit.gr
top