Πρόστιμο 42 εκατ. 

δολαρίων στη Blackwater...

Πρόστιμο ύψους 42 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η ιδιωτική εταιρία ασφάλειας Xe, γνωστή ως πρότινος με την ονομασία Blackwater Worldwide, για την παραβίαση περιορισμών στις εξαγωγές που ισχύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εκατοντάδες παραβιάσεις, περιλαμβανομένων της εξαγωγής όπλων που δεν επιτρέπονται στο Αφγανιστάν και την παροχή εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών σε αστυνομικούς στην Ταϊβάν, έγραψαν οι Times, επικαλούμενες πηγές της εταιρίας και της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Η Blackwater έγινε γνωστή όταν στελέχη της που φρουρούσαν μια οχηματοπομπή στο Ιράκ άνοιξαν πυρ σε μια πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης το Σεπτέμβριο του 2007, σκοτώνοντας 17 άμαχους.
Μετά από μακροσκελείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Xe και νομικούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατέληξαν σε διακανονισμό με αποτέλεσμα η εταιρία να αποφύγει ποινική δίωξη.
Πέντε στελέχη της εταιρίας αντιμετωπίζουν διώξεις για παράνομο οπλισμό, ενώ δύο πρώην εργαζόμενοί της διώκονται για τις δολοφονίες δυο Αφγανών στην Καμπούλ τον Μάιο του 2009.
Ωστόσο, παρά το πρόστιμο, η Xe εξακολουθεί να μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς, τόνισαν οι Times.source:tvxs.gr
top