Απαλλάχθηκε από τις 

κατηγορίες για βιασμό 

ο Τζούλιαν Ασάνγκε...

Η Σουηδική Δικαιοσύνη αποφάσισε την ακύρωση της έρευνας για τον εντοπισμό του ιδρυτή του ιστοτόπου Wikileaks, που εξειδικεύεται στην δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων, Τζούλιαν Ασάνγκε, ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό. Όπως ανακοινώθηκε «η γενική εισαγγελέας Έυα Φινέ αποφάσισε ότι ο Τζούλιαν Ασάνγκε δεν είναι πια ύποπτος για βιασμό» και άρα «δεν είναι πια καταζητούμενος».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «η Έυα Φινέ δε θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις σήμερα».
Νωρίτερα, το πρωί, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Κάριν Ροζάντερ είχε ανακοινώσει ότι ο Τζούλιαν Ασάνγκε καταζητείται «για δύο διαφορετικές υποθέσεις, εκ των οποίων η μία είναι για βιασμό». Ο Ροζάντερ δεν είχε ανακοινώσει την δεύτερη υπόθεση, ωστόσο το σουηδικό περιοδικό Expressen υποστήριζε σε δημοσίευμα του ότι ο 39χρονος Αυστραλός Ασάνγκε, που την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στη Σουηδία, καταζητείται επίσης για επίθεση εναντίον μίας γυναίκας.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, το Wikileaks δημοσίευσε περισσότερα από 70.000 αρχεία σχετικά με την πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου στον εννιάχρονο πόλεμο βρισκόταν στην καμπή της.
Ο «εκνευρισμός» του Πενταγώνου και οι προειδοποιήσεις
Η δημοσίευση από το WikiLeaks των 70.000 απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, αλλά και οι συχνές αποκαλύψεις σχετικά με την εγκληματική δράση των στρατιωτών σε Ιράκ και Αφγανιστάν, έχουν φέρει επανειλημμένα το Πεντάγωνο σε δύσκολη θέση.
Μάλιστα αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν στείλει προειδοποίηση στον ιδρυτή του WikiLeaks με αφορμή την πρόθεσή του να δημοσιεύσει 15.000 επιπλέον απόρρητα έγγραφα, ωστόσο ο Τζούλιαν Ασάνγκε, τόνισε ότι τα έγγραφα δημοσιευθούν.
Ο εκνευρισμός που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις του WikiLeaks στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει ακόμη και σε ακραίες δηλώσεις, όπως αυτή του γερουσιαστή Mike Rogers, που ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής του «πληροφοριοδότη».
Οι αμερικανικές αρχές έχουν συλλάβει ύστερα από καταγγελίες τον αναλυτή στρατιωτικών πληροφοριών Bradley Manning, που φέρεται να ήταν ο σύνδεσμος του Τζούλιαν Ασάνγκε για την πρόσβαση στο απόρρητο στρατιωτικό υλικό. 
source:tvxs.gr
top