Στη Βουλγαρία το πρώτο 

κύμα Ρομά από τη Γαλλία...


Μία πρώτη ομάδα 13 Ρομά από τη Βουλγαρία, επέστρεψαν στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής, αφού εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία. "Δεν πρόκειται για επαναπατρισμό, αλλά για εθελοντική επιστροφή", υπογράμμισε,, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεσέλα Τσέρνεβα.

Η Γαλλία χορηγεί οικονομική βοήθεια 300 ευρώ σε κάθε ενήλικα και 100 ευρώ σε κάθε παιδί των παράνομων μεταναστών που αποδέχονται να επιστρέψουν. Η επιστροφή των Βούλγαρων Ρομά με αεροσκάφος της Air France δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκαν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, αυτή η πρώτη ομάδα δεν επρόκειτο να φθάσει νωρίτερα από την Τετάρτη στη Βάρνα (ανατολικά, στη Μαύρη Θάλασσα) με αεροσκάφος της εταιρίας Bulgaria Air.


Άλλοι 28 Βούλγαροι Ρομά αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.


Οι γαλλικές Αρχές σκλήρυναν την πολιτική τους όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες Ρομά, περίπου 210 άνθρωποι απελάθηκαν στη Ρουμανία. Αυτές οι απελάσεις, συνήθης πρακτική για τους μετανάστες που δεν έχουν τακτοποιηθεί, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.


Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βούλγαροι και ρουμάνοι υπήκοοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαμένουν πέραν των τριών μηνών στη γαλλική επικράτεια χωρίς να εργάζονται με συμβόλαιο ή να σπουδάζουν. 
source:nooz.gr
top