Μέσω Twitter αντεπιτίθεται 
η Βόρεια Κορέα...


Το Twitter και το YouTube αποτελούν τους νέους χώρους έκφρασης αντι-αμερικανικής προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας. Τον περασμένο μήνα, η χώρα ανέβασε στο γνωστό site μια σειρά από βίντεο που σατιρίζουν με τον πλέον καυστικό τρόπο τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
Σε ένα από τα βίντεο, ο εκφωνητής αποκαλεί τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτείων «πολεμοχαρή», ενώ παρουσιάζει τον αντίστοιχο υπουργό της Νότιας Κορέας ως «υποταγή σκύλο» που αρέσει να κάνει τα χατίρια του «Αμερικανού αφέντη του».
Τέτοιες εκφράσεις και χρήση του λόγου ήταν συνηθισμένη στην ψυχροπολεμική προπαγάνδα της Βόρειας Κορέας, ενώ η επανεμφάνιση της υποδηλώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου τους τελευταίους μήνες.
Οι δύο λογαριασμοί στο Twitter και το YouTube ανήκουν στον ίδιο χρήστη, με το όνομα «uriminzokkiri», ενώ η ιστοσελίδα www.uriminzokkiri.com λειτουργεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ειρηνικής Ενοποίησης της Κορέας, ενός πρακτορείου προπαγάνδας στην Πιονγιάνγκ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορεάς, Λι Γιονγκ-ζου δήλωσε ότι «οι δύο λογαριασμοί χρησιμοποιούν την ίδια προπαγάνδα στην οποία προβάινουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε ακριβώς ποιος τους διαχειρίζεται».
Οι δύο χώρες της Κορέας συμφώνησαν να σταματήσουν κάθε μορφή ψυχολογικού πολέμου μετά την πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους το 2000. Ωστόσο τον περασμένο Μάιο η Νότια Κορέα επανέφερε την τακτική στο ραδιόφωνο, μαζί με τις κατηγορίες προς τη Βόρεια Κορέα για τορπιλισμό και βύθιση πολεμικού της σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 46 ναυτικών. Η Βόρεια Κορέα, που αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στο περιστατικό, υποσχέθηκε να ανταποδώσει στη νοτιοκορεατική προπαγάνδα και, όπως όλα δείχνουν, το YouTube και το Twitter είναι τα δύο κύρια οχήματα.
«Οι δύο αυτές υπηρεσίες έδωσαν στη Βόρεια Κορέα ένα πολύτιμο εργαλείο προπαγάνδας», επεσήμανε ο αναλυτής του Ινστιτούτου Σιονγκ, Χακ-Σουν. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Νότια Κορέα απαγόρευε στους πολίτες της να ακούν βορειοκορεατικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Πριν από μερικά χρόνια, στη διάρκεια της μικρής «ηλιόλουστης πολιτικής» περιόδου μεταξύ των δύο χωρών, η Νότια επέτρεψε στους κατοίκους της να επισκέπτονται ιστοσελίδες της Βόρειας. Σήμερα όμως, όταν ένας υπολογιστής στη Νότια Κορέα κλικάρει κάποιο link στη σελίδα της Βόρειας στο Twitter λαμβάνει ένα μήνυμα «παράνομου περιεχομένου».
Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο YouTube, αναφέρεται ότι η Βόρεια Κορέα θα επικρατήσει σε ένα πόλεμο με τους «Αμερικανούς ιμπεριαλιστές» επειδή διαθέτουν με πυρηνική τεχνολογία, αλλά και γιατί η ιδεολογία τους βασίζεται στα γραπτά του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, ιδρυτή του κράτους και πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ.
source:kathimerini.gr
top