Μαζικές απομακρύνσεις 
λόγω πλημμυρών σε 
Ινδία- Πακιστάν...
Χιλιάδες άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν σήμερα από τις αρχές εξαιτίας των πλημμυρών στο νότιο Πακιστάν και τη βορειοανατολική Ινδία.
Οι αρχές του Πακιστάν απομάκρυναν δεκάδες χιλιάδες κατοίκους σε ασφαλείς περιοχές καθώς οι πλημμύρες απειλούν ακόμη δεκάδες κοινότητες στα νότια της χώρας και τη σημερινή ημέρα.
Μολονότι οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις της εποχής των Μουσώνων, έχουν αρχίσει να υποχωρούν από μεγάλο τμήμα της χώρας, οι όχθες του ποταμού Ινδού ξεχείλισαν στη νότιο επαρχία Σίντχ.
Περίπου 100.000 άνθρωποι έφυγαν άρον-άρον, χρησιμοποιώντας ΙΧ, φορτηγά, ακόμη και πεζή, μεταφέροντας ό,τι κινητό αγαθό μπορούσαν να κουβαλήσουν.
Όπως τόνισε ο πολιτικός διοικητής της επαρχίας Σαχνταντκότ Γιασίν Σαρ, το ύψος του νερού έχει φθάσει στις παρυφές του ταμιευτήρα έξω από την πόλη: «στρατιώτες, αστυνομικοί και πολλοί νέοι έχουν μείνει πίσω προσπαθώντας να σώσουν τον ταμιευτήρα», τόνισε.
Πολλοί από τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τις περιοχές τους διαμένουν προσωρινά σε κυβερνητικούς καταυλισμούς σε δημόσιες εκτάσεις ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε αναμονή για κάποιο καταφύγιο, για νερό και τροφή.
Χιλιάδες άλλοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από 20 αγροτικές κώμες, που σκεπάσθηκαν από τα νερά στην επαρχία Σεχουάν.
Οι βροχοπτώσεις της εποχής των Μουσώνων έχουν προκαλέσει πλημμύρες και στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ασάμ της Ινδίας, στο οποίο τουλάχιστον 50.000 έχουν απομακρυνθεί έως σήμερα, χωρίς ευτυχώς να έχουν σημειωθεί θύματα.
Όπως τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πρακτορείο IANS ο ποταμός Σινγκόρα-παραπόταμος του Βραχμαπούτρα, έναν από τους μεγαλύτερους στην Ασία-έχει πλημμυρίσει τουλάχιστον 40 χωριά σε περιοχές 360 χλμ βορειοανατολικά της τοπικής πρωτεύουσας Γκουουαχάτι.
Τα νερά έχουν αναγκάσει τους κατοίκους περιοχών με χαμηλότερη στάθμη να βρουν καταφύγιο σε υπερυψωμένες εξέδρες και σε σιδηροτροχιές.
«Έως τώρα υπάρχει μία υπερχείλιση περίπου 20-30 μ. σε δύο ταμιευτήρες και τα νερά από τις πλημμύρες έχουν εισέλθει σε ανθρώπινους καταυλισμούς», τόνισε τοπικός παράγοντας στο πρακτορείο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν απώλειες.
Οι αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού και κρατούν τις ομάδες αρωγής σ’ επιφυλακή. Παράλληλα κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν αγαθά πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.
source:kathimerini.gr
top