«Καλπάζει» η αγορά 
ακινήτων της Ν. Υόρκης...
Υγιέστατη εμφανίζεται η αγορά στέγης της Νέας Υόρκης, παρά τα προβλήματα της αμερικανικής αγοράς.

Η αγορά στέγης στη Νέα Υόρκη γνωρίζει περίοδο ακμής, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη αμερικανική αγορά. Με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις τιμές της γης να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, οι εύποροι κάτοικοι της πόλης εκμεταλλεύονται την οικονομική συγκυρία για να αποκτήσουν κατοικίες σε τιμές ευκαιρίας.
Οι μεσιτικές εταιρίες αναφέρουν ενίσχυση των πωλήσεων ιδιωτικών κατοικιών τους τελευταίους μήνες στη Νέα Υόρκη. «Πρόκειται για μία από τις καλύτερες χρονιές μου», λέει ο Αριελ Κοέν, αντιπρόεδρος του μεσιτικού γραφείου Prudential Douglas Elliman.
Ο τομέας της οικιακής στέγης βρέθηκε στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε τις ΗΠΑ σε ύφεση το Δεκέμβριο του 2007, ενώ ο τομέας δεν έχει ανακάμψει ακόμη. Η Νέα Υόρκη υπέστη και αυτή τις επιπτώσεις της ύφεσης με τις τιμές διαμερισμάτων να υποχωρούν κατά 20% και τον όγκο των πωλήσεων να συρρικνώνεται δραματικά.
Ενώ, όμως, οι τιμές ακινήτων παραμένουν στάσιμες, οι πωλήσεις τους στη Νέα Υόρκη έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο. Εκθεση του Επιμελητηρίου Ακινήτων της πόλης (REBNY) έδειξε αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 72% στη συνολική αξία των πωλήσεων ακινήτων, που έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 τα 7,6 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις διαμερισμάτων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 82%.
Η αναθέρμανση της μεσιτικής αγοράς στη Νέα Υόρκη, όπου η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου είναι 11.420 δολάρια, οφείλεται κυρίως στις υψηλές αποδοχές των στελεχών της Wall Street. «Είμαστε τυχεροί στη Νέα Υόρκη, καθώς οι εργαζόμενοι στην Wall Street εξασφάλισαν ικανοποιητικές αποδοχές φέτος, λέει ο Μάικλ Μόσκοβιτς, διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού οργανισμού Equity Now. Την ίδια στιγμή, οι μεσίτες διαπιστώνουν εισροή ξένων κεφαλαίων στην αγορά στέγης της πόλης, κυρίως λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια πυροδοτούν και αυτά την αγορά ακινήτων. Παρόλα αυτά, το όνειρο της απόκτησης ιδιόκτητου ακινήτου μοιάζει να απομακρύνεται για τους Αμερικανούς, καθώς οι τράπεζες κλείνουν τους κρουνούς της στεγαστικής πίστης.
«Οι όροι χορήγησης στεγαστικών δανείων έχουν σκληρύνει αφάνταστα τον τελευταίο καιρό. Ολα πρέπει να είναι τυπικά και οι τράπεζες ρωτούν ένα εκατομμύριο ερωτήσεις», λέει ο Ματ Χάκετ, υπεύθυνος στεγαστικών δανείων στην Equity Now.
source:kathimerini.gr
top