Το άγχος καθυστερεί την 

εγκυμοσύνη!

Αν μέχρι χθες ανησυχούσες και είχες άγχος για να μείνεις έγκυος μάθε ότι πρέπει να χαλαρώσεις. Κι αυτό γιατί το άγχος όχι μόνο δεν σε βοηθά να μείνεις έγκυος, αλλα σε καθυστερεί κιόλας!
 
Αυτό τουλάχιστον απέδειξε νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαίωσε για πρώτη φορά πως το υψηλό επίπεδο στρες μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την εγκυμοσύνη. Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Fertility and Sterility”, μετρήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα επίπεδα δύο ορμονών που σχετίζονται με το στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης) σε υποψήφιες μητέρες.
 
Μέσα από την έρευνα διαπιστώθηκε πως όσες είχαν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες στη διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου τους, σε σχέση με όσες είχαν χαμηλό επίπεδο αδρεναλίνης.
 
Παρόλα αυτά, δεν διαπιστώθηκε διαφορά, προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, στις πιθανότητες εγκυμοσύνης όσον αφορά την κορτιζόλη, που επίσης αποτελεί δείκτη στρες. “Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ζευγάρια πρέπει να επιδιώκουν να μείνουν όσο γίνεται πιο χαλαρά όταν προσπαθούν για μωρό. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως θα είχε νόημα να κάνουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ή, ακόμα, γιόγκα και διαλογισμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Cecilia Ρyper.source:tlife.gr
top