Οι Τουρκοκύπριοι χτίζουν 

οικισμούς στην Μόρφου...


Η περιοχή της Μόρφου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, το οποίο με τη στήριξη και χρηματοδότηση της Άγκυρας ξεκίνησε μια προσπάθεια αλλοίωσης της περιοχής, ακολουθώντας την πρακτική που εφάρμοσε στις κατεχόμενες περιοχές της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

Σε μια πόλη, όπου προ του 1974 η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Ελληνοκύπριοι και όλες σχεδόν οι περιουσίες ήταν ελληνοκυπριακές, το καθεστώς έχει μεταφέρει πολλούς
εποίκους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην κατεχόμενη Μόρφου διαμένουν περίπου 9.000 άνθρωποι , εκ των οποίων οι μισοί είναι Τουρκοκύπριοι, κυρίως από την Πάφο και τη Λεμεσό, και οι άλλοι μισοί είναι έποικοι. Η παράνομη εκμετάλλευση των πορτοκαλεώνων της Μόρφου είναι στο 50% περίπου. Τα εσπεριδοειδή που παράγονται στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου εξάγονται στην Τουρκία είτε για να διατεθούν στην τουρκική αγορά είτε για να προωθηθούν προς την Ευρώπη.


Η προσπάθεια για οικοδομική ανάπτυξη στην περιοχή Μόρφου ξεκίνησε από τους
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και συνεχίζεται και σήμερα επί Ντερβίς Έρογλου.

Οι κινήσεις έγιναν προς δύο κατευθύνσεις. Από τη μια υπήρξε ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων σε περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουρκοκυπριακές από πλευράς καθεστώτος, κάτι όμως που δεν ισχύει αφού γη τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας ήταν ελάχιστη. Παράλληλα έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία ξενοδοχείων στη θαλάσσια περιοχή της Μόρφου, μια προσπάθεια η οποία δεν πέτυχε καθώς δεν υπήρξε οποιοδήποτε ενδιαφέρον από ξένους, όπως έγινε στην περίπτωση της Κερύνειας.


Η ανέγερση οικιστικών μονάδων πέριξ της Μόρφου δεν θεωρείται τυχαίο γεγονός, καθώς αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους, ώστε να τα εκμεταλλευθεί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοια δεδομένα, ώστε να αποτρέψει την όποια πιθανότητα η περιοχή αυτή να περιέλθει, σε περίπτωση διευθέτησης, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν ανεγερθεί κοντά στην πόλη της Μόρφου σε γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας γύρω στις 40 οικιστικές μονάδες, οι οποίες διατέθηκαν κυρίως σε έποικους.


Το καθεστώς επίσης έχει δώσει άδεια στο λεγόμενο "Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας" για να ανεγείρει νέα καταλύματα σε προστατευόμενη περιοχή στην κατεχόμενη Καρπασία. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα "CyprusΤoday", η περιοχή που παραχωρήθηκε στο πανεπιστήμιο, είναι τμήμα του Πάρκου Καρπασίας. Η απόφαση λήφθηκε τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά προστατευόμενη.


Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα επικρίνει έντονα τον Έρογλου για την απόφασή του. Τη διαμαρτυρία του κατέθεσε και ο πρόεδρος της "Green Αction", που διερωτήθηκε, εάν οι τουρκοκύπριοι χάσουν και την Καρπασία ποια άλλη περιοχή προστατευόμενη θα παραμείνει. Ο ίδιος είδε την απόφαση για την ανέγερση πανεπιστημιακών καταλυμάτων ως μια κίνηση για την οικοδόμηση της κατεχόμενης περιοχής και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εγκαλέσει την απόφαση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανέγερση των εστιών δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Φίλωνα.


Στέλεχος του " υπουργείου" τουρισμού δήλωσε στην εφημερίδα ότι η περιοχή που θα παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο είναι δασική και απαγορεύεται η ανάπτυξη, γιατί βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογική ζώνη και είναι πολύ κοντά στην βασιλική του Αγίου Φίλωνα. 
source:nooz.gr
top