Το γαλλικό ΥΠΕΞ για 

το Ιράν...


τον εμπλουτισμό ουρανίου

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η έναρξη της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ απέδειξε πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη από τον εμπλουτισμό ουρανίου για να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, καλώντας συνάμα την Τεχεράνη να αναστείλει τις «ευαίσθητες δραστηριότητές της».

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν: «Η λειτουργία του σταθμού στο Μπουσέχρ, που τροφοδοτείται με πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη, προκειμένου να τροφοδοτηθεί με μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, να επιδίδεται σε εμπλουτισμό ουρανίου».

«Θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας διακόπτοντας τις διεργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες διενεργούνται κατά παράβασιν των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ».

Υπενθυμίζοντας πως ο σταθμός «έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», το Παρίσι διαμηνύει πως οι διεθνείς κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να στερήσουν από το Ιράν το δικαίωμά του να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, υπό την αίρεση ότι η Τεχεράνη θα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».


Θυμίζουμε ότι σήμερα ξεκίνησε η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ, με πυρηνικά καύσιμα που παρέδωσε στο Ιράν η Ρωσία μετά τον εμπλουτισμό τους.
source:newsbeast.gr
top