Δεύτερο κύμα μέτρων...

Αλλαγές στα εργασιακά και νέες παρεμβάσεις σε μισθούς


Δεύτερο κύμα μέτρων με νέες σαρωτικές αλλαγές στις αγορές ενέργειας και εργασίας και στις μεταφορές προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στα εργασιακά και νέες παρεμβάσεις σε μισθούς, επιδόματα και υπερωρίες στις ΔΕΚΟ.

Επίσης αναφέρεται σε αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα με ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και δραστικό περιορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Όπως επισημαίνεται, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών για το ασφαλιστικο, δεν αποκλείεται να προκύψει η ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων έως τον Ιούλιο του 2011.

Στο μνημόνιο, εκτός απο την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας, γίνεται ειδική αναφορά στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ με σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στη Βουλή στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ προαναγγέλλεται η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, συνιστάται η διαμόρφωση αναλυτικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ώς το Δεκέμβριο και μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος καθιερώνεται ελάχιστη πληρωμή 3 ευρώ κατά την επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων καθ’ ολη τη διάρκεια του 24ωρου.

Tον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων, αλλά και τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων χρεών, έκρουσε την Πέμπτη η Κομισιόν προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο λήψης «διορθωτικών μέτρων».

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση στο επτάμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που είδαν την Παρασκευή το φως της δημοσίοτητας.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,1% όταν στόχος ήταν το 13,7%.
"Ύφεση 8% για την ελληνική οικονομία"
Παιδικές χαρακτήρισε τις προβλέψεις για ύφεση 4% ο Παναγιώτης Γεννηματάς επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μιλώντας το Σάββατο στο ΣΚΑΪ ο κ. Γεννηματάς εκτίμησε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 7% με 8%. «Με την εμβάθυνση της κρίσης, που τώρα θα δείξει τα δόντια της, θα έχουμε δύσκολο χειμώνα», προέβλεψε.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη μέσα από υπερχρημάτοδότηση της οικονομίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα δώσουν τη βάση για ανάπτυξη σε βάθος τριετίας» σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκεη η συρρίκνωση της παραοικονομίας.source:skai.gr
top