Η χοληστερίνη 

«χτυπά» και τους 20άρηδες..

Καμπανάκι κινδύνου για τους νέους...

Όλοι συνδέουμε τη χοληστερίνη με τη μέση ηλικία θεωρώντας πως πριν φτάσουμε σ' αυτή, δεν μας αφορά. Ακόμα μία έρευνα όμως, τονίζει πως η ζημιά που προκαλείται στις αρτηρίες σε νεαρή ηλικία θα γίνει εμφανής λίγο αργότερα. 

Ακόμα και οι εικοσάρηδες πρέπει να προσέχουν τη χοληστερίνη τους, γιατί αν είναι υψηλή, μπορεί να βλάπτει κιόλας τις αρτηρίες τους, δημιουργώντας αρτηριοσκλήρυνση και αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine».

«Συνήθως δεν ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η καρδιά μας, μέχρι κάποιος να φτάσει στην μέση ηλικία, επειδή είναι σπάνιο να πάθει κανείς έμφραγμα όταν είναι νέος», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας προσθέτοντας: «Η νεανική ηλικία όμως έχει επίσης σημασία. Τη ζημιά που κάνει κανείς τότε στις στεφανιαίες αρτηρίες του, θα τη βρει μπροστά του αργότερα».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL) κατά τη νεότητά τους, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια αργότερα και αυτό θα συμβεί άσχετα με το επίπεδο της χοληστερίνης που θα έχουν αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι νέοι δεν είναι ανάγκη να παίρνουν φάρμακα για να ρίξουν το επίπεδο της χοληστερίνης τους, όμως πρέπει να ασκούνται σωματικά και να προσέχουν περισσότερο τι τρώνε.

Ο Αμερικανικός Καρδιολογικός Σύλλογος συνιστά σε κάθε άτομο άνω των 20 ετών να κάνει εξέταση αίματος κάθε πέντε χρόνια για να ελέγχει το επίπεδο της χοληστερίνης του.
source:newsbeast.gr
top