Ρομπότ στην 
υπηρεσία των ασθενών...


Ρομποτικές αναπηρικές καρέκλες, μηχανικά ανθρώπινα μέλη και ανθρωποειδείς σερβιτόροι είναι μερικές από τις τελευταίας τεχνολογίας κατασκευές που παρουσιάζονται στην έκθεση ρομποτικής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός γερνάει με ταχείς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους προσδόκιμου ζωής, έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση τεχνολογιών που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων.
Μια νέα ρομποτική καρέκλα που ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Σαΐτάμα, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να κινείται απόλυτα αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται να την καθοδηγήσει ή να έχει την ανάγκη κάποιου τρίτου για να την σπρώχνει. Εφοδιασμένη με κάμερα και ειδικούς αισθητήρες που επιτρέπουν την αποφυγή των εμποδίων, η καρέκλα κατευθύνεται με ασφάλεια στην κατεύθυνση που επιθυμεί ο χρήστης της, αποφεύγοντας εμπόδια και περαστικούς.
Ο Γιοσιχίρο Κομπαγιάσι, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής και τεχνολογίας του πανεπιστημίου, τόνισε την έλλειψη νοσηλευτών στην Ιαπωνία, και επεσήμανε ότι στόχος της ομάδας του είναι η δημιουργία ενός συστήματος με πολλές περισσότερες δυνατότητες από την καρέκλα με αυτονομίες κίνησης.
Μία ακόμη σημαντική εφεύρεση που υπόσχεται να βοηθήσει τα άτομα με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, είναι ο ρομποτικός βραχίονας «Rapuda», που αναπτύσσεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας. Οι ασθενείς των οποίων ο βαθμός είναι σχεδόν ολοκληρωτικός, αλλά έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν ένα δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού τους θα μπορούν να ελέγξουν τον βραχίονα και να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του.
Ο βραχίονας συνδέεται με ευκολία σε καθίσματα, τραπέζια και άλλα αντικείμενα και μπορεί να εκταθεί μέχρι και ένα μέτρο για να φτάσει και να μεταφέρει αντικείμενα, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με περιορισμένες κινητικές δυνατότητες.
Από τις πιο εντυπωσιακές εφευρέσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση, αν και ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης, είναι ένα ρομπότ που είναι σχεδιασμένο να βοηθά τον κάτοχο του διαβάζοντας στην κυριολεξία τις εκφράσεις του προσώπου του. Με γυναικεία χαρακτηριστικά και ντυμένο με τη στολή υπηρέτριας, το ρομπότ κινείται ελεύθερα στο χώρο χάρη στο σύστημα κατεύθυνσης που βρίσκεται κάτω από τη μακριά φούστα της στολής.
Αισθητήρες και ειδικό λογισμικό στο εσωτερικό του ρομπότ του δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβει πότε ένας άνθρωπος το κοιτάζει και να αντιδράσει ανάλογα με την έκφραση στου προσώπου του. Φιλοδοξία των επιστημόνων που το αναπτύσσουν είναι να καταστεί λειτουργικό όχι μόνο για τη φροντίδα ηλικιωμένων, αλλά και να χρησιμεύσει ως σερβιτόρος σε εστιατόρια.
Πάντως, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Σαΐτάμα, στο οποίο κατασκευάζεται το ρομπότ, μια από τις μεγάλες προκλήσεις του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι η κατανόηση και εκμάθηση από το ρομπότ της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ώστε να μπορεί με αποτελεσματικότητα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του χρήστη.source:kathimerini.gr
top