Ρωσία: Ο καπνός από 

τις πυρκαγιές "πνίγει" το μετρό...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη Μόσχα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 25 βαθμούς Κελσίου και τους καπνούς από τα πύρινα μέτωπα να φτάνουν ακόμα και στις αποβάθρες του μετρό.


Ελάχιστα κτήρια διακρίνονταν στις 6:30 το πρωί, ενώ τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας με αναμμένα φώτα. Τα αεροδρόμια της πόλης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, λειτουργούν κανονικά παρά το γεγονός ότι η ορατότητα έχει μειωθεί στα 300 μέτρα.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στη Μόσχα έφτασαν σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ ετών.
Το φετινό καλοκαίρι για τη Μόσχα έχει σπάσει τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων 130 ετών που καταγράφονται οι θερμοκρασίες, όπως αναφέρουν μετεωρολόγοι.
Ο υδράργυρος την περασμένη εβδομάδα άγγιξε τους 38,2 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία στη ρωσική πρωτεύουσα, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως αυτό το ιστορικό ρεκόρ ενδέχεται να καταρριφθεί εντός των προσεχών ημερών.
Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται κατά των πυρκαγιών που μέχρι σήμερα έχουν καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια εκτάσεων δασικών και μη στη δυτική Ρωσία.
Σε 48 ανέρχονται οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Ρωσία σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.
Τα θύματα, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση, προέρχονται από περιοχές που κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τα πτώματα εντοπίστηκαν όταν τα συνεργεία και οι πυροσβέστες άρχισαν να ερευνούν τα ερείπια.
Τρία πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή της Μόσχας και τα υπόλοιπα στις περιοχές Νίζνι Νόβκοροντ, Βαρονέζ, Ριαζάν και Ιβάνοβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε εχθές (3/8) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά από τις πληγείσες περιοχές και συγκάλεσε σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας για να εξετάσει τα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων που απειλούνται από τις φωτιές.source:cosmo.gr
top