Το tοp 10 των 

καλοκαιρινών τροφών:

υγεία, ευεξία και τέλειο σώμα!

Φωτό: © Fotolia
Bρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αν θέλαμε να φτιάξουμε το Top 10 των καλοκαιριών τροφών, σε αυτό σίγουρα θα πρωταγωνιστούσαν τα δεκάδες φρούτα -που τόσο ταιριάζουν με την όρεξή μας αυτήν την εποχή.

Η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Γκέκα ετοίμασε για εσένα και το TLIFE τα δέκα πιο σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι σου όλο το καλοκαίρι... για πολλούς λόγους το καθένα!!!
 
1. ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Πρώτο στην λίστα  και όχι αδίκως είναι το καρπούζι. Το καρπούζι θεωρείται από τα πιο δροσιστικά φρούτα. Ξεδιψά, αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό και αυτό επειδή αποτελείται κατά 95% από νερό. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η  C, B1 , B6 και Α. Ακόμη είναι μια καλή πηγή λυκοπένιου, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου. Το ποτάσιο, επίσης, που περιέχει βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης. Όμως, το μεγαλύτερο προσόν του καρπουζιού είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες.
 
2. ΠΕΠΟΝΙ
 


Δεύτερο στην κατάταξη έρχεται το πεπόνι. Πλούσιο σε βιταμίνη C, δεν περιέχει καθόλου λίπος (κάτι που ισχύει για τα περισσότερα φρούτα εκτός του αβοκάντο). Ακόμη περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την καλύτερη όραση και βοηθά στην άμυνα από μολύνσεις. Επίσης περιέχει νιασίνη, θειαμίνη, κάλιο και βιταμίνη Β6 η οποία συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες.
 


3. ΡΟΔΑΚΙΝΟ




Πλούσιο σε βιταμίνες C και Ε, αντιοξειδωτικά, βιοτίνη ενώ παράλληλα είναι και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα της "κακής" LDL χοληστερόλης, ενώ παράλληλα ασκούν και προστατευτική δράση στο έντερο μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.





4. ΒΕΡΥΚΟΚΟ
 


Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πηκτίνη, βιταμίνη C, Β1, βΒ2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Το β-καροτένιο, όντας αντιοξειδωτικό, έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα και του δέρματος. Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα, ενώ ρυθμίζει τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων.
 




 
5. ΣΤΑΦΥΛΙΑ
 

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C,  ενώ η φλούδα τους περιέχει το συστατικό ρεσβερατρόλη η οποία σύμφωνα με έρευνες περιορίζει όλα τα στάδια εξέλιξης του καρκίνου δρώντας προληπτικά κατά της νόσου. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που ασκούν καρδιοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή και αντιελκωτική δράση.
Το σταφύλι, εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων. Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.

 
6. ΣΥΚΟ
 


Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, β καροτένιου και φολικού οξέως, καθώς και καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Αν καταναλωθούν αποξηραμένα προσφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες σιδήρου και απελευθερώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας στον οργανισμό. Είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της κολίτιδας και της δυσκοιλιότητας (κυρίως όταν τρώγονται το πρωί, με άδειο στομάχι), συμμετέχουν ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (λόγω του καλίου, της βιταμίνης Β6 και των ινωδών ουσιών τους) και μειώνουν τη χοληστερόλη και επομένως τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.


 
7. ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ
 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Α και C. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν το στομάχι και τα έντερα να λειτουργούν σωστά. Χρησιμεύουν, επίσης, σε περιπτώσεις αναιμίας, ατονίας και κόπωσης.

 
8. ΜΑΝΓΚΟ




Το εξωτικό μάνγκο αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό γλυκογόνου (δηλαδή "βενζίνης" για να έχεις ενέργεια και να νιώθεις ξεκούραστη) αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών.




 
9. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ




Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και σίδηρο. Το δημητριακό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1 αλλά και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (καροτενοειδή).





 
10. ΠΑΓΩΤΟ







Τελευταίο και καλύτερο είναι το αγαπημένο σε όλους μας παγωτό. Το παγωτό περιέχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος, άρα είναι τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο και βοηθά στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Επίσης αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Α.
source:tlife.gr
top