Σε χαβούζα μετατρέπεται 

ο Πηνειός από τα απόβλητα...


Σε απέραντη χαβούζα αποβλήτων από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, σφαγεία κ.α. έχει μετατραπεί ο μεγαλύτερος ποταμός της Θεσσαλίας, ο Πηνειός, ο οποίος πηγάζει από την Πίνδο και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Το θέμα έφτασε πριν από ένα δεκαήμερο και στην Ευρωβουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριοειδών αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.
Ελπίδα σωτηρίας αποτελεί η σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού ελέγχου του Πηνειού υπό την ευθύνη της νέας περιφερειακής αρχής, σημειώνει στο πόρισμά της η υποεπιτροπή υδάτινων πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το Περιβάλλον, ενώ επιπλέον κρίνεται αναγκαία η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης γενικότερα για το νερό του Θεσσαλικού κάμπου (Κάρλα, φράγμα Σμοκόβου, Πηνειός κ.ά.).
Το πόρισμα παρουσιάστηκε στη Λάρισα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, παρουσία του βουλευτή Λάρισας -και μέλους της επιτροπής- Βασίλη Εξαρχου και της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Πόπης Γερακούδη. Οπως είπε ο κ. Καρτάλης, ο Πηνειός δέχεται τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας που αναπτύσσονται στη λεκάνη απορροής του και συγκεκριμένα επιβαρύνεται από τις αρδευόμενες καλλιέργειες, τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα φυτοφάρμακα, τα τυροκομεία, άλλες βιομηχανίες που ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματά τους στο ποτάμι, παράνομες αμμοληψίες.
Όπως έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες, στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου χρησιμοποιούνται 230.000 τόνοι λιπασμάτων και πάνω από 2.000 φυτοφαρμάκων. Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έκανε 23 περιβαλλοντικούς ελέγχους στον Πηνειό και σε 19 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβιάσεις. Το 22% των παραβιάσεων αφορούσε την έλλειψη αδειών διαχείρισης υγρών και στερεών, ενώ από το σύνολο των 498.450 ευρώ ως προτεινόμενων προστίμων, επιβλήθηκαν τελικά πρόστιμα ύψους 366.600 ευρώ.
Ο Πηνειός έχει συνολικό μήκος 216 χλμ. και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ποταμούς της χώρας με τη μεγαλύτερη υδρολογική λεκάνη, έκτασης περίπου 9.747 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελεί για τον Θεσσαλικό κάμπο τον μοναδικό υδάτινο αποδέκτη του και αρδεύει περίπου 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης κάθε καλοκαίρι.
source:tvxs.gr
top