Νάρκη ανατιμήσεων 

στα τρόφιμα...

Κούρσα ανόδου έως και 50% στις διεθνείς τιμές σιτηρών

Δήμητρα Σκούφου


Ο εφιάλτης των ανατιμήσεων πλανάται και πάλι πάνω από το τραπέζι του έλληνα καταναλωτή. Η έκρηξη των τιμών στα δημητριακά, έως και 50% από τις αρχές του Ιουνίου στις διεθνείς αγορές, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και στην Ελλάδα, σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά και το κρέας.
Πρόκειται για προϊόντα των οποίων οι τιμές επηρεάζονται αμέσως ή εμμέσως από τις τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού που, επίσης, είχαν ανατιμηθεί σημαντικά πριν από δύο χρόνια επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την περασμένη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τιμές σίτου αυξήθηκαν κατά 8% και έφτασε στα 211 ευρώ ο τόνος. Η αύξηση μέσα σε έναν μήνα- από τα τέλη Ιουνίου- πλησίασε στο 50%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού στις ΗΠΑ, ενώ είχαν πέσει σε χαμηλά εννεαμήνου στα τέλη Ιουνίου, σημείωσαν απότομη άνοδο στις αρχές Ιουλίου, λόγω των εκτιμήσεων για μειωμένη προσφορά στη χώρα αυτή, καθώς και λόγω της ανόδου του σιταριού. Μάλιστα, όπως λένε οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις αυξήσεις αυτές, οι οποίες δεν αναμένεται να σταματήσουν σύντομα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν τα προβλήματα. Επιπλέον, καθώς η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών αναθεωρείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την κατανάλωση, τα τελικά αποθέματα σιταριού για το 2010-2011 υπολογίζονται στους 369 εκατ. τόνους, κατά 21 εκατ. τόνους χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (ΙGC).

Πανικός στις βιομηχανίες
Το βέβαιο είναι ότι οι τιμές του σιταριού, τόσο στις αγορές των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, έχουν κάνει μέσα σε έναν μήνα το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 4 δεκαετιών προκαλώντας πανικό στις βιομηχανίες τροφίμων- και αυτό εξ αιτίας της αύξησης των τιμών στα άλευρα που βρίσκονται προ των πυλών. Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές ανατιμήσεις προϊόντων όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, αλλά και μια σειρά άλλων ειδών που έχουν ως βάση τους το αλεύρι- και μάλιστα σε μια περίοδο ύφεσης για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στελέχη της αγοράς κάνουν επίσης λόγο για ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των τιμών και στο κόστος της κτηνοτροφίας- εξ αιτίας των ζωοτροφών- και κατ΄ επέκταση της τιμής του κρέατος αλλά και της ζυθοποιίας.

Οπως σημειώνουν, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις και για την κατανάλωση, αφού ήδη στην ελληνική αγορά τροφίμων εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που βιώνουν τα νοικοκυριά η κατανάλωση έχει μειωθεί από την αρχή του χρόνου κατά 4%. Μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, θα οδηγούσε σε εκτόξευση τον πληθωρισμό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για απορρόφηση από την πλευρά της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου οποιασδήποτε αύξησης, απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Μειωμένη παραγωγή
Μόνο στη Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες σιτοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της υγρασίας έχουν καταστραφεί σοδειές δημητριακών σε έκταση περίπου ίση με την Πορτογαλία, όπως πιστοποίησε το Μετεωρολογικό Κέντρο «Fobos» και το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη ήδη κατά 14,1% σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (ΙGC), η τιμή για τις ποσότητες σιταριού που εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξήθηκε κατά 70 δολάρια ο τόνος. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ, με τα προθεσμιακά συμβόλαια σιταριού να έχουν αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενώ αναλυτές της αγοράς μιλάνε για το μεγαλύτερο ράλι τιμών από το 1973. Στην αγορά της Ιταλίας, αντίστοιχα, η διαφορά της τιμής μεταξύ της 2ης και της 3ης εβδομάδας του Ιουλίου για το καλό εμπορεύσιμο σκληρό σιτάρι έφτασε το 9,49%. Περιορισμοί στις εξαγωγές
Αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πιθανόν οι σιτοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές τους σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εσωτερική αγορά, κάτι που είχε γίνει και στην κρίση του 2007-2008. Αυτό θα δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στις αγορές και θα εκτόξευε ακόμα περισσότερο τις τιμές. Το γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο σιταριού στη χώρα μας είναι ελλειμματικό και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από τις οποίες πραγματοποιούνται εισαγωγές έχουν μειωμένη παραγωγή, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και δημιουργεί φόβους για άνοδο των τιμών και στην εγχώρια αγορά.
ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
Οι τιμές του σιταριού έκαναν μέσα σε έναν μήνα το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών

Και άλμα πετρελαίου στα 82 δολάρια

ΑΛΜΑ πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι πραγματοποίησαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά τη νέα αποδυνάμωση του δολαρίου, νόμισμα στο οποίο γίνονται αποκλειστικά οι συναλλαγές σε μαύρο χρυσό.

Το ευρώ πραγματοποίησε νέα άνοδο έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών (1,32 δολάρια). Υποχώρηση σημείωσε, εξάλλου, το δολάριο και έναντι άλλων νομισμάτων, όπως η στερλίνα και το γιεν.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομία κυρίως στις ΗΠΑ και την Ασία βελτιώνεται και ότι τα αποθέματα μαύρου χρυσού στην Αμερική μειώνονται. source:tanea.gr
top