Παράλυτοι κινούν 

και κινούνται, μέσω της... μύτης τους!

Παράλυτα άτομα θα μπορούν να κατευθύνουν ένα αναπηρικό καροτσάκι, να πληκτρολογούν στον υπολογιστή ή να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, χάρη σε μια νέα συσκευή που ανιχνεύει τις αδιόρατες κινήσεις του αέρα, ο οποίος κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα ενός ανθρώπου κατά την αναπνοή.
Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο, τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο και σχεδόν πάντοτε διατηρούνται σε καλή κατάσταση –ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Μοιάζει με μικρό σωλήνα (σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς), ο οποίος τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με έναν αισθητήρα πίεσης.
Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την όσφρηση. Στη συνέχεια οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή σε τετραπληγικούς και άλλα άτομα που είναι παράλυτα, αλλά οι νοητικές ικανότητές τους δεν έχουν πειραχτεί. Ένας άνδρας που επί 18 χρόνια επικοινωνούσε με το περιβάλλον του ανοιγοκλείνοντας μόνο το ένα μάτι του, κατάφερε να γράψει το όνομα του σε υπολογιστή μέσω της μύτης του, μετά από χρήση μόλις 20 λεπτών της συσκευής.
Οι επιστήμονες που κατασκεύασαν τη συσκευή επίσης δημιούργησαν ένα ειδικό λογισμικό που επέτρεψε σε ένα 30χρονο, ο οποίος είναι παράλυτος από το λαιμό και κάτω, να κινεί το ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι του μέσω της μύτης του, η οποία είναι συνδεδεμένη με τη συσκευή. Ανάλογα με τον τρόπο που ο ασθενής εισπνέει ή εκπνέει τον αέρα από την μύτη του, δίνεται εντολή στο καροτσάκι να κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.
Η τεχνολογία της συσκευής βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Weizmann, το οποίο την κατασκεύασε, έχει πάρει την πατέντα για την εμπορική αξιοποίηση της συσκευής μέσω της θυγατρικής του εταιρίας Yeda Research and Development Company Ltd.
source:tvxs.gr
top