Νέα προβλήματα για τον 

ευρωπαϊκό δορυφόρο-χαρτογράφο 

της βαρύτητας...


O Goce έχει αεροδυναμικό σχήμα γιατί πετά μέσα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας
O Goce έχει αεροδυναμικό σχήμα γιατί πετά μέσα στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Παρίσι, Γαλλία
Μία ακόμα βλάβη στο εφεδρικό υπολογιστικό σύστημα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Goce, με αποστολή τη λεπτομερή χαρτογράφηση του βαρυτικού πεδίου της Γης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) που ανέστειλε προσωρινά τη συλλογή δεδομένων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο μία εξαιρετικά ασυνήθιστη βλάβη στο κύριο υπολογιστή ανάγκασε τους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν τον εφεδρικό.


Στα μέσα Ιουλίου παρουσίασε βλάβη και το εφεδρικό σύστημα με αποτέλεσμα ο Goce να μην μπορεί να στείλει στη Γη τηλεμετρικά δεδομένα, δηλαδή δεδομένα για τη λειτουργία του. Μία προσπάθεια για την επιδιόρθωση του προβλήματος με επανεκκίνηση του υπολογιστή δεν απέδωσε.


Παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται λόγω του προβλήματος, όπως παραδέχονται στο BBC, οι μηχανικοί της ESA εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ζημιά θα επιδιορθωθεί. Ο δορυφόρος έχει τεθεί προσωρινά σε κατάσταση αναμονής.


Μετά από προσπάθειες έθεσαν σε μερική λειτουργία τον πρώτο υπολογιστή και προσπαθούν να κάνουν τον δορυφόρο να εργαστεί «με δύο μισούς υπολογιστές». Επισημαίνουν ακόμη ότι όλα τα υπόλοιπα όργανα λειτουργούν ομαλά.


Ο Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, Εξερευνητής του βαρυτικού πεδίου και της ωκεάνιας κυκλοφορίας) εκτοξεύτηκε τον Μάρτιο του 2009 και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τα δύο τρίτα της αποστολής του να χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο της Γης.


Πετά σε ύψος 260 χιλιομέτρων –χαμηλότερα από άλλους δορυφόρους– και διαθέτει ένα εξαιρετικά ακριβές επιταχυνσιόμετρο που μετρά τις μεταβολές της βαρύτητας οι οποίες οφείλονται, για παράδειγμα, στη διαφορετική σύσταση του εδάφους ή ακόμα στις υδάτινες μάζες των ωκεανών.
source:in.gr
top