Ιράν: «Κατάσκοπος ο 
Χοσέιν Μουσαβιάν»
Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες επανέλαβαν σήμερα τους υπαινιγμούς πως ο πρώην υπαρχηγός της διαπραγματευτικής του ομάδας για τα πυρηνικά Χοσέιν Μουσαβιάν ήταν κατάσκοπος, μεταδίδει το πρακτορείο ISNA.
Κατά τη δεύτερη περίοδο της θητεία του μετριοπαθούς προέδρου Μοχάμαντ Χαταμί (2001-05), ο Μουσαβιάν ήταν ο δεύτερος στη ιεραρχία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν-της ομάδας των διαπραγματευτών-μετά τον επικεφαλής του Χασάν Ροουαχανί.
«Ο Μουσαβιάν παρείχε στους ξένους απόρρητες πληροφορίες και αυτό είναι μία καθαρή περίπτωση κατασκοπίας», τόνισαν οι μυστικές υπηρεσίες. Ο Μουσαβιάν, που είχε υπηρετήσει και ως πρεσβευτής στη Γερμανία, συνελήφθη το 2007 με την κατηγορία «για σχέσεις με ξένα στοιχεία και για διαβίβαση πληροφοριών προς αυτούς» και αποφυλακίσθηκε αργότερα με εγγύηση.
«Συνεπώς αυτός καταδικάσθηκε (το 2008) σε διετή φυλάκιση με αναστολή και για πέντε χρόνια αποκλεισμό από κάθε επίσημο αξίωμα εντός της Ισλαμικής Δημοκρατίας», τονίζουν οι υπηρεσίες, αντιδρώντας σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενοχή του Μουσαβιάν.
Η υπόθεση Μουσαβιάν θεωρείται ως πρελούδιο της εσωτερικής διαμάχης ανάμεσα στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την αντιπολίτευση, της οποίας ηγούνται οι πρώην πρόεδροι Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί-Ραφσατζανί.source:kathimerini.gr
top