"Η βοήθεια στην Ελλάδα

είναι λάθος" λέει ο σλοβάκος ΥΠΕΞ...



Της άρνησης της χώρας του, με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, υπεραμύνεται με έμφαση και με αιχμές κατά της Αθήνας, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, σε συνέντευξή στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε αμ Ζόνταγκ".
Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων γύρω από το σλοβακικό "όχι" στο δάνειο προς την Ελλάδα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως "η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένα λάθος", προπάντων μακροπρόθεσμα, διότι, όπως διατείνεται ο ίδιος, στηρίζει πολιτικούς, οι οποίοι έφθασαν το ύψος του χρέους από το 25% του ΑΕΠ το 1980, στο 150%.
Προσθέτει στη συνέχεια "ότι είναι απλό να είναι κανείς λαϊκιστής, να συσσωρεύει χρέη και να αγοράζει τους ψηφοφόρους". "Δυστυχώς υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη μία έντονη τάση στην κατεύθυνση του λαϊκισμού και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο".

Ο αρχηγός της σλοβακικής διπλωματίας αρνείται πως, χωρίς τη βοήθεια προς την Ελλάδας θα βρισκόταν σε κίνδυνο η σταθερότητα του Ευρώ, και θέτει ο ίδιος το ερώτημα, εάν δεν είναι οι
τράπεζες που βγαίνουν κερδισμένες από τη βοήθεια στην Ελλάδα και επιπλέον το ερώτημα, "σε ποιόν άραγε δίνεται αυτή η βοήθεια, σε υπεύθυνους ή ανεύθυνουςπολιτικούς".
Ως προς τις συνέπειες για τη Σλοβακία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στάση της αυτή, της παραβίασης της αρχής της αλληλεγγύης, ο κ. Ντζουρίντα αναφέρει πως για τον ίδιο αλληλεγγύη σημαίνει βοήθεια πλουσίων ανθρώπων προς πτωχούς και πως στην περίπτωση της Ελλάδας, το εκεί κατά κεφαλή εισόδημα είναι σχεδόν διπλάσιο εκείνου στη Σλοβακία.
Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η σημερινή κυβέρνηση δεν ήταν εκείνη που συναίνεσε στη βοήθεια προς την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν προκύπτει παραβίαση της αρχής τήρησης συμφωνιών, για να συμπληρώσει, πως εάν δεν δινόταν γενικά βοήθεια στην Ελλάδα αυτό θα ήταν καλύτερο για την οικονομία στην Ευρώπη.
Με τις τοποθετήσεις του ο Μίκουλας Ντζουρίντα προσπαθεί να αντικρούσει τις διαπιστώσεις γνωστών αναλυτών στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα, πως η "δυσαρέσκεια", που εκφράστηκε αρχικά στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας, μετατρέπεται σταδιακά σε "οργή".

Οι αναλυτές, στην κριτική τους πως η άρνηση, πέραν της αθέτησης συμφωνιών, καταπατά μία από τις
θεμελιώδειςαρχές της Ενωσης και της Ευρωζώνης, εκείνη της αλληλεγγύης, είχαν επιβεβαιωθεί ουσιαστικά από τον πρόεδρο της "Ομάδας του Ευρώ" Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας "Κουρίρ", ο οποίος μάλιστα προειδοποιούσε την Μπρατισλάβα ότι "παίζει με τη φωτιά",
Σημειώνεται ότι ο κ. Ντζουρίντα είναι υπουργός Εξωτερικών της νέας τετραμερούς δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντιτσόβα που ορκίστηκε στα μέσα Ιουλίου, και ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός της Σλοβακίας στο διάστημα 1998-2006.
Τον περασμένο Φεβρουάριο αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από επικεφαλής υποψήφιος του συντηρητικού κόμματός του, Χριστιανική και Δημοκρατική Ενωση, για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, λόγω ανάμιξής του σε σκάνδαλο κομματικής χρηματοδότησης. 
source:nooz.gr
top